29 ianuarie 2017, 13:00 Diaspora moldovenească views 8372
Cîți bani au transferat moldovenii din străinătate în anul 2016
29 ianuarie 2017, 13:00 Diaspora moldovenească views 8372

Cîți bani au transferat moldovenii din străinătate în anul 2016

Transferurile bănești în Moldova din străinătate pe canale oficiale, prin intermediul băncilor, continuă să scadă.

Valoarea netă a remitențelor în Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice, în 2016 s-au ridicat la 1 miliard 079,24 mln. dolari, cu 50,12 mln. dolari sau 4,4% mai puțin în comparație cu anul pecedent, transmite NOI.md.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în ultimul an, cea mai mare sumă a transferurilor bancare a fost în luna septembrie – 99,89 mln. dolari), iar cea mai mică a fost înregistrată în ianuarie – 58.2 mln. dolari.

În luna decembrie 2016, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 93.97 mil. USD (în scadere cu 3.2 la sută față de decembrie 2015).

Conform Băncii Naționale, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 0.2 puncte procentuale la scăderea totală a transferurilor în decembrie 2016, în timp ce diminuarea efectivă a transferurilor (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a constituit 3.0 la sută.

În structura remitențelor continuă să domine dolarul, cota căruia la sfîrșitul lunii decembrie 2016 s-a ridicat la 51,1%. Ponderea euro a fost egală cu 38,9%, a rublei rusești – cu 10%.

BNM menționează că transferurile de mijloace băneşti din străinătate prin intermediul sistemului bancar naţional, efectuate în favoarea persoanelor fizice sînt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului. De menţionat că atît provenienţa, cît şi destinaţia acestor sume pot fi diferite. Ele includ, pe lîngă remiterile migranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării, şi alte transferuri valutare. Datele nu includ decontările băncilor din partea stîngă a Nistrului.

Valoarea netă a remitențelor în Moldova prin intermediul băncilor licențiate transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice în 2015 au alcătuit 1 miliard 129,36 mln. dolari, înregistrînd o scădere de 483,6 mln. dolari, (30%), în comparație cu anul 2014. Potrivit Băncii Mondiale , remitențele muncitorilor moldoveni constituie 20-30% din PIB-ul ţării.

Recordul absolut pentru volumul remitențelor în Moldova din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor comerciale a fost înregistrat în anul 2008 – 1 miliard 660,090 mln. dolari

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , bani , transferuri băneşti

Comentarii

 (1)
  • #1 Galina Răspunde Citează selecţia
    Поражает одно - наши люди присылают домой такое количество валюты разных номинаций, а как она используется нашим государством для ведения производственно-экономических дел, как ведется учет и использование этих денег? А то у нас поются дефирамбы нашим гастербайтерам, что они так усердно заботятся о нашей стране, работают вдали от Родины и присылают деньги домой... А у Государства ежегодно стабильно растет Госдолг  перед МВФ, который нас постоянно поддерживает в ведении нашего хозяйствования... Так как-же обстоят дела в нашем Государстве???
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
1449 locuitori

Trebujeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Butuceni, Morovaia și Trebujeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1449 de oameni. Satul Trebujeni a fost menționat documentar în anul 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.