|
În Moldova a fost creată Mișcarea Femeilor Migrante
Peste 60 de femei cu experiența migrației și-au unit forțele și au creat Mișcarea Femeilor Migrante. Scopul lor este să se implice mai activ în colaborarea cu autoritățile și în dezvoltarea țării, precum și să militeze pentru drepturile lor.
Potrivit unui comunicat al UN Women Moldova, printre prioritățile identificate de Mișcarea Femeilor Migrante sunt transferarea pensiilor, recunoașterea diplomelor de studii, integrarea mai ușoară a copiilor reveniți de peste hotare în școlile din Moldova.
Zadic Alisa a muncit patru ani în Italia și când a rămas însărcinată a decis să se întoarcă în Moldova. „Dacă vrei, dacă lupți, poți trăi bine și aici", spune femeia. Mișcarea Femeilor Migrante, în opinia sa, este una care oferă impuls femeilor să lupte pentru drepturile sale, „în viitor, voi continua să mă implic în acțiunile mișcării".
Președinta Mișcării Femeilor Migrante, Nicoleta Apostol, spune că mereu a crezut că femeile au potențial de a schimba lumea, mai ales femeile care vin cu experiență, cunoștințe din afară. „Și femeile care se susțin una pe alta pot foarte bine conlucra", este de părere Nicoleta Apostol.
Crearea Mișcării Femeilor Migrante a fost facilitată în cadrul proiectului „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante", implementat de UN Women în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroul pentru Relații cu Diaspora.
„Migrația și dezvoltarea sunt interdependente. Migranții pot contribui și contribuie la dezvoltarea țării. Eu mă bucur că prin acest proiect s-a reușit sa se promoveze modelul pozitiv al migrației și femeile care au deschis afaceri și au reușit să susțină familia și comunitatea", a notat Anastasia Oceretnîi, viceministra muncii, protecției sociale și familiei.
Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară a UN Women a menționat că organizația pe care o reprezintă va continua parteneriatele stabilite în cadrul acestui proiect și va continua să susțină femeile migrante și promovarea drepturile lor.
„Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante" este un proiect internațional implementat de UN Women și alți parteneri și finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul s-a desfășurat în trei țări: Mexic, Filipine și Moldova.
Conform statisticilor, majoritatea migranților din Moldova sunt femei. Ele contribuie anual cu peste 700 de mii de euro, ceea ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 1700 locuitori
Gura Căinarului este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gura Căinarului și Zarojeni. Satul Gura Căinarului este situat la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1700 de oameni. Satul Gura Căinarului este menționat documentar în anul 1588.
Comentarii
(0)