Diaspora moldoveneasca revine acasă
«Astăzi Patria noastră, Republica Moldova, trăiește una din cele mai dificile și critice etape din istoria sa.
De-a lungul mai multor ani se distrug temeliile economice, sociale și juridice ale statalității noastre. Prețurile și tarifele existente nu dau nici o șansă de supraviețuire majorității populației. Cîștigarea mijloacelor chiar și pentru un trai modest, fie la oraș sau la sat, devine un lucru imposibil de realizat. Pentru concetățenii noștri sănătoși și în putere, viața în Moldova nu este convenabilă, pentru copii și bătrîni ea este imposibilă. În acest moment, chiar și pentru noi, lucrătorii migranți, cheltuielile devin tot mai greu de suportat. Și anume pe umerii noștri se află întreținerea copiilor și bătrînilor, precum și achitarea tuturor serviciilor comunale.
În aceste condiții, diaspora moldovenească nu mai poate rămîne indiferentă. Amintim că diaspora nu este doar un grup de oameni care a plecat din Moldova în căutarea unui trai mai bun. Nu, astăzi anume noi sîntem potențialul economic principal al țării, sîntem cei care mențin relații strînse cu Moldova și care, prin munca și mijloacele lor, nu permit ca aceasta să dispară definitiv. În fiecare an, cu regularitate, noi trimitem acasă peste 1,5 miliarde de dolari, formînd în acest mod pînă la 30% din PIB-ul țării. Considerăm că miliardul dispărut ne aparține.
Sîntem în număr de 700 000 doar pe teritoriul Federației Ruse. Oameni cu cele mai diferite profesii - de la constructori la profesori, de la tractoriști la doctori și ingineri. Și cea mai mare parte dintre noi visează să se întoarcă acasă, în Moldova iubită, să fim necesari acolo unde ne-am născut și am crescut, acolo unde ne sînt prietenii și mormintele strămoșilor.
Și dacă cineva și-a creat o impresie falsă, precum că noi am rupt definitiv cu Moldova, că nu ne vom mai întoarce niciodată și nu vom cere socoteală tuturor celor care se fac vinovați de deportarea noastră de facto, de ruinarea satelor și orașelor noastre, va trebui să-i dezamăgim. Ne vom întoarce. Și vom cere socoteală.
Acum, însă, ne adresăm tuturor politicienilor moldoveni, precum și celor care, în piețe, sub drapele diferite, apără libertatea și drepturile democratice ale poporului nostru multinațional. Despre noi, gastarbeiteri, își amintesc, de regulă, în ajunul alegerilor, în săli mari și frumoase, într-o atmosferă festivă, cu muzică moldovenească. Dar imediat după alegeri promisiunile se uită, și politicienii nu se mai întîlnesc și nu mai discută cu diaspora moldovenească, nu mai reacționează la doleanțele noastre.
Ni se creează impresia că liderii politici care revendică puterea în țară nu au o idee clară privind soluționarea acestei crize economice grave.
Vă adresăm niște întrebări destul de simple. Înțelegeți că, în condițiile unui faliment economic complet și a depopulării efective a Moldovei, doar reîntoarcerea polulației active poate salva țara? Înțelegeți că, dacă acest lucru nu se întîmplă, doar peste un deceniu Moldova pur și simplu nu va mai exista? Vă gîndiți cum și în ce mod se pot crea condiții pentru întoarcerea populației apte de muncă în Patrie?
Cerem tuturor partidelor politice să prezinte noi propuneri anticriză.
Nu avem de gînd să așteptăm următoarele alegeri, cînd din nou vă veți grăbi să mergeți în Rusia, Italia, Portugalia după voturile pămîntenilor voștri. Cerem un răspuns acum. Intransigența noastră vine din suferință și dintr-o dorință sinceră de a îndepărta Moldova de pe marginea păpastiei, împiedicînd căderea ei.
La rîndul nostru, afirmăm că diaspora moldovenească încetează să mai fie doar o organizație care apără drepturile cetățenilor moldoveni peste hotare și contribuie la păstrarea identității noastre naționale și culturale. Diaspora moldovenească pornește pe calea formării unei forțe social-politice independente, care dorește schimbarea situației din Patrie. Începem unificarea diasporei moldovenești într-o Confederație unică, într-o uniune a cetățenilor Moldovei care încearcă să întoarcă țării noastre și poporului ei libertățile democratice, drepturile sociale și o viață decentă. Vrem să înțelegem dacă sutele de mii de lucrători migranți moldoveni au aliați adevărați în Republica Moldova, parteneri de încredere, care se gîndesc la viitor! Contăm sincer pe o cooperare și colaborare cu toți patrioții Republicii Moldova».
Alexandr Kalinin
Copreședintele CDM
La rîndul nostru vă îndemnăm să participați la următorul sondaj realizat în prezent de moldovenii.md:
«Poate diaspora moldovenească influența cursul evenimentelor din Republica Moldova, aflîndu-se departe de casă și de realitățile locale?»
Pînă în prezent:
38% au bifat – DA
55 – NU
3%– NU ȘTIU
La 2% nu le pasă.
Rezultatele sondajelor realizate de moldovenii.md pot fi găsite AICI.
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1618
- Populația:
- 2655 locuitori
Slobozia-Duşca este un sat şi comună din raionul Criuleni. Slobozia-Duşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Criuleni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2655 de oameni. Satul Slobozia-Duşca a fost menționat documentar în anul 1618 cu denumirea Caliceni.
Comentarii
(0)