Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
20 ianuarie 2015, 11:10 Natura şi turismul views 9782
Cetatea Soroca va fi redeschisă în luna mai
Foto: moldpres.md
20 ianuarie 2015, 11:10 Natura şi turismul views 9782

Cetatea Soroca va fi redeschisă în luna mai

Cetatea Soroca îşi va redeschide pe 16 mai 2015 uşile după restaurare, informează MOLDPRES.

Lucrările de reconstrucţie sînt efectuate în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii medievale: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava", finanţat de către Uniunea Europeană.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie, Nicolae Bulat a afirmat că anul trecut a fost reparată strada Independenţei de la intrare în oraş pînă la cetatea Soroca. De asemenea, a fost ridicat acoperişul din şindrilă la cele cinci turnuri.

„Pînă în luna mai urmează să punem podeaua la ultimul nivel în turnurile respective, să reconstruim scările de la intrare în cetate. Vom amenaja cele două parcuri de pe terenul aferent şi vom repara drumurile principale de acces spre cetate.

Potrivit arhitectului Eugen Bîzgu, care a elaborat proiectul de restaurare împreună cu o firmă din România, aceasta este prima etapă de restaurare a cetăţii, după care vor urma încă două. În prezent se identifică sursele financiare pentru cea de-a doua etapă.

„În prima etapă am implantat tronsoane de oţel în zidăria existentă istorică, bombardată masiv la sfîrşitul secolului XVII. Totodată, s-au făcut injecţii sub presiune în zidărie, a fost restaurată cupola Capelei. În cea de-a doua tranşă, vom reconstrui toate hrubele de la nivelul I şi drumurile de strajă de lemn din interior, ceea ce îi va conferi cetăţii aspectul original de odinioară. În cadrul celei de-a treia tranşe, urmează să fie restabilite bastioanele poloneze care au existat anterior din partea stîngă a cetăţii şi biserica medievală „Sfîntul Nicolae", demolată în 1806", a precizat Eugen Bîzgu.

Costul total al proiectului de reconstrucţie este de 3 milioane de euro, bani proveniţi din fondurile europene. Termenul de realizare a proiectului este prevăzut pentru perioada 19 mai 2012 – 18 mai 2014.

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
6021 locuitori

Colibaşi este un sat şi comună din raionul Cahul. Colibaşi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Cahul și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 6021 de oameni. Satul Colibași a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.