Spre compartiment: Sărbători şi obiceiuri
11 octombrie 2013, 11:00 Sărbători şi obiceiuri views 6967
11 octombrie 2013, 11:00 Sărbători şi obiceiuri views 6967

Sute de oameni așteaptă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Foto: agenda.ro

Sute de credincioși așteaptă în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași să se închine la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, deși abia peste patru zile se va prăznui hramul acesteia.

Pelerinii veniți la Iași cu autocarele sau microbuzele susțin că au venit mai devreme pentru a fi siguri că vor putea reuși să ajungă lîngă moaștele sfintei. Printre ei sunt persoane care participă la acest eveniment religios de mai bine de 10 ani și spun că se simt mai sănătoși, mai puternici și mai încrezători după ce ating racla în zilele din apropierea hramului Sf. Cuvioase Parascheva, potrivit Agerpres.

Biserica Ortodoxă prăznuiește, la 14 octombrie, pe Sfînta Cuvioasă Parascheva, considerată a fi și ocrotitoarea Moldovei. Sfînta este cunoscută în popor și sub numele de Sfînta Vineri sau Vinerea Mare, de la grecescul "paraschevi", care înseamnă "vineri". Moaștele sale au fost aduse la Iași în anul 1641.

Vineri dimineața, de la ora 6,30 este programată procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul 'Ștefan cel Mare și Sfînt' și depunerea lor pe platoul din fața Catedralei, unde pelerinii sosiți la Iași se vor putea închina pînă marți.

Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iași se vor putea închina și la moaștele Sfîntului Simeon Stîlpnicul din Muntele Minunat, care au fost aduse joi seara de la Mănăstirea Neamț, precum și la Icoana Maicii Domnului Prodromița, care a fost adusă din Paraclisul Catedralei Nemuririi Neamului, din București.

Sursa: libertatea.ro

Cuvinte cheie:

sarbatoare , biserica , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
8 locuitori

Iagorlîc este un sat din cadrul comunei Goian din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. Populaţia satului Iagorlîc alcătuia 8 oameni în anul 2011. Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.