Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
18 septembrie 2023, 17:00 Sărbători şi obiceiuri views 89594
Căsătoria la moldoveni
18 septembrie 2023, 17:00 Sărbători şi obiceiuri views 89594

Căsătoria la moldoveni

La moldoveni cel mai vesel, mai spectaculos ritual de familie este legat de căsătoria tinerilor, unde ei sînt actorii de bază şi tot ei realizează rolurile principale, ca mire şi mireasă. Ca şi la alte popoare, la moldoveni există credinţa că, fiecare cavaler sau domnişoară are ursitul său sau norocul propriu, predestinat de soartă.

Căsătoria a doi tineri cuprinde un ciclu de obiceiuri şi ritualuri: prenupţiale, nupţiale sau nunta propriu-zisă şi postnupţiale.

Etapa de pînă la nuntă are drept scop „încredinţarea” alegerii corecte, decizia definitivă şi hotărîrea de a-şi împleti vieţile a doi tineri, care este examinată şi verificată prin mai multe obiceiuri: starostie, peţire, logodnă, „la răspuns”, „înţelegerea şi aşezarea de nuntă”, încredinţarea ş. a., care se încununează cu nunta.

Toate aceste tradiţii şi obiceiuri au ca obiective de bază ale noii familii de a avea „pereche pe viaţă”, consoartă spre ajutorare şi petrecere, alinare şi susţinere, împărtăşire a tot ce este omenesc − bucurii şi necazuri, a binelui şi greutăţilor întîlnite pe parcursul vieţii.

O altă finalitate a căsătoriei este de a avea urmaşi, care să păstreze numele familiei şi neamul, să aibă cine moşteni valorile materiale şi spirituale adunate, ca acestea să nu se risipească, şi neapărat, de a avea un sprijin la bătrîneţe, care mai apoi creştineşte să te petreacă în ultimul drum şi să te pomenească.

Deși, Moldova este o ţară mică, unele tradiţii legate de căsătorie diferă de la o regiune la alta: felul de bucate, caracterul logodnei şi ritualul de luare a zestrei, după numărul legătorilor de nuntă ş.a. În trecut, la sate în partea de nord a țării nunta se sărbătorea trei zile, în centrul Moldovei o nuntă se desfăşura o săptămînă după un anumit mod cu multiple obiceiuri şi ritualuri. La sud mireasa pleacă la mire cu zestre încă de la logodnă, iar la nord mireasa pleca la mire în ziua nunţii.

Reamintim că informații interesante despre căsătoria la moldoveni și sărbătoarea nou-născutului pot fi găsite la compartimentul "Sărbători de familie. Obiceiuri ale ciclului vieții" al proiectului moldovenii.md.

Cuvinte cheie:

nunta , sarbatoare , tradiții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1137 locuitori

Cotiujenii Mici este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mici, Alexeuca și Gura-Oituz. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Sîngerei și la 117 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Satul Cotiujenii Mici este menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.