Spre compartiment: Cultura
05 septembrie 2024, 14:00 Cultura views 918
Ministerul Culturii negociază participarea gratuită în Programul „Europa Creativă”. Precizările instituției
05 septembrie 2024, 14:00 Cultura views 918

Ministerul Culturii negociază participarea gratuită în Programul „Europa Creativă”. Precizările instituției

Ministerul Culturii a venim cu unele precizări privind participarea Republicii Moldova în Programul „Europa Creativă”, subliniind că nu a existat o retragere din acest program, ci mai degrabă „o lipsă de interes din partea operatorilor culturali și artiștilor din Republica Moldova”, combinată cu impactul negativ al pandemiei COVID-19 asupra valorificării oportunităților oferite de program, anunță Noi.md

Într-un mesaj expediat în redacția Noi.md, responsabilii din cadrul ministerului anunță că cotizația națională de participare a fost achitată în mod constant între 2015 și 2020, suma anuală fiind de 44.000 de euro. „Suma totală plătită de Republica Moldova pentru această cotizație în perioada 2015-2020 a fost de 264.000 de euro,” se precizează în comunicat.

Totuși, în această perioadă, Republica Moldova a beneficiat de două proiecte cîștigătoare, și anume, „Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf”, finanțat în 2016 de subprogramul Media cu suma de 35.000 de euro, și un proiect derulat între 2018-2021 de către Asociația Muzical-Corală, împreună cu alte 12 organizații din 10 state europene.

Valoarea totală a acestui proiect a fost de 200.000 de euro, avînd ca obiectiv schimburile de experiență între orchestre.

În 2020, Asociația Muzical-Corală a continuat să beneficieze de finanțare printr-un proiect succesor.

Ministerul subliniază și faptul că, deși unele rezultate nu pot fi cuantificate în mod direct, „mai mulți operatori culturali din Moldova au beneficiat de traininguri de specialitate în afara țării, în special în domeniul cinematografiei, unde costurile de piață au fost de cîteva mii de euro.”

De asemenea, s-au stabilit „legături valoroase cu organizații și instituții similare din străinătate,” ceea ce va facilita dezvoltarea de proiecte culturale în viitor.

Reieșind din răspunsul ministerului, pierderile pentru Republica Moldova au fost nesemnificative. Deși cotizația achitată pentru participare a fost de 264.000 de euro, proiectele cîștigate și beneficiile aduse prin formare și colaborare internațională au justificat contribuția țării în program.

Pentru a sprijini și mai mult operatorii culturali din Republica Moldova, Ministerul Culturii, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, va trimite o scrisoare de intenție către Comisia Europeană, solicitînd „participarea gratuită a Republicii Moldova la Programul ‘Europa Creativă’ pentru o perioadă de cel puțin un an.”

Obiectivul acestei inițiative este „de a consolida capacitățile operatorilor culturali și ale instituțiilor publice din Moldova,” oferind astfel posibilitatea dezvoltării unor proiecte de amploare și accesului la resurse și expertiză europeană.

Ministerul subliniază că participarea gratuită va facilita „formarea profesională a actorilor culturali” și va stimula colaborarea internațională.

Anterior, ministrul Culturii Sergiu Prodan a spus că Republica Moldova s-a retras din programul de finanțare al Uniunii Europene „Europa Creativăˮ, dedicat sprijinirii domeniilor creative, culturii și audiovizualului. Potrivit lui, decizia a fost motivată de faptul că erau acceptate foarte puține proiecte din partea țării, dar cotizațiile au fost mari. Pe durata a trei sau patru ani, cît Moldova a făcut parte din acest program, țara a plătit cotizații în suma de peste 400 de mii de euro și a beneficiat de 38 de mii de euro, a declarat atunci Sergiu Prodan, citat de IPN.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
156 locuitori

Gura-Oituz este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Sîngerei și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 156 de oameni. Satul Gura-Oituz a fost înființat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.