Mergi spre compartimentul: Cultura
07 iulie 2021, 09:45 Cultura views 2360
Ion Tighineanu:
07 iulie 2021, 09:45 Cultura views 2360

Ion Tighineanu: "Sînt un romantic, îmi place Esenin și Eminescu". Partea 2

La mijlocul lunii iunie, comunitatea științifică a țării a sărbătorit 60 de ani de la crearea Academiei de Științe a Republicii Moldova (AȘM) și cea de-a 75-a aniversare de la crearea primelor instituții științifice de tip academic din republică, care au stat la baza deschiderii la mijlocul secolului trecut a unei filiale a Academiei de Științe a URSS.

Despre cum au fost sărbătorite aceste date însemnate, cum supraviețuiește știința moldovenească în condițiile pandemiei l-am întrebat pe președintele Academiei de Științe, academicianul, doctorul în științe fizico-matematice, Ion TIGHINEANU

- Nu pot să nu vă întreb: în opinia dvs., este posibilă în Moldova efectuarea unor pași serioși în ceea ce privește dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului?

- Pentru aceasta noi nu avem fonduri necesare, infrastructură. Cu toate acestea, oamenii noștri de știință studiază profund problemele legate de tratarea acestei boli, perioada de reabilitare. Deja pe 6 februarie anul trecut, cu mai bine de o lună înainte de înregistrarea primului pacient cu coronavirus în Moldova, am organizat o masă rotundă pe această temă la Academia de Științe din Moldova. Evenimentul a fost reflectat de jurnaliștii de la șase canale TV și multe alte mijloace de informare în masă. A fost creată o comisie specială a AȘM, în care au fost incluși cei mai buni experți în acest domeniu, virusologi și alți specialiști, condusă de Academicianul Eva Gudumac.

Pe 28 aprilie anul trecut, am discutat despre aceste probleme și în cadrul unei conferințe la care am discutat despre situația din lume și din Moldova, despre primele rezultate ale dezvoltatorilor de vaccinuri. Forumul a fost deschis de Randy Shekman, despre care am vorbit mai devreme, prin legătură directă din California. În continuare noi am încercat să ne concentrăm atenția pe cele mai dificile probleme care îngrijora toți cetățenii fără excepție: cît de periculos este noul tip de coronavirus pentru copii? Care sînt proprietățile fiecăruia dintre noile vaccinuri? Cum afectează starea sistemului imunitar asupra evoluției bolii? Uneori, pe platforma de informare aveau loc cîte două prelegeri publice pe zi. Dar, cel mai important, am început să batem alarma, explicînd guvernului cît de important este în realitățile noastre programul de stat pentru combaterea unei astfel de boli groaznice. Este evident că virusul continuă să facă ravagii, să muteze, atacînd umanitatea în noi valuri. Apar probleme psihologice, morale legate de renunțarea la vaccinare, ignorarea mijloacelor individuale de protecție. Oamenii noștri de știință sînt convinși că absența unui program de stat clar, pe scară largă, poate duce la consecințe ireversibile și tragice.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Academia de Științe , interviu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1350 locuitori

Mihălaşa este un sat din cadrul oraşului Teleneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1350 de locuitori. Satul Mihălașa a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.