|
Aureliu Ciocoi a participat la lansarea volumului semnat de pictorul Igor Vieru
Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a participat la prezentarea volumului de lucrări ale pictorului moldovean Igor Vieru, intitulat „Album”.
De apariția compoziției s-a îngrijit regizorul de film, Roland Vieru, care este și fiul ilustratorului de cărți. În cadrul evenimentului a fost vernisată și o expoziție de 8 portrete ale marilor poeți și scriitori, care fac parte din Colecția de artă plastică a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.
Ediția a apărut la 33 de ani de la moartea omului de artă Igor Vieru și cuprinde o mare parte din lucrările realizate de-a lungul vieții. Cu această ocazie, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a apreciat calitatea înaltă a ediției, menționînd că paginile volumului de picturi conține istorie, emană mîndrie și multe emoții de recunoștință.
„Această prezentare este dovada faptului că pămîntul nostru are foarte multe talente care trebuie să fie promovate nu doar în interiorul țării, dar și în afara ei. Cred că este obligația fiecărei misiuni diplomatice a Republicii Moldova care lucrează în străinătate să aibă în biblioteca sa cel puțin cîteva exemplare din acest distins album pentru a-l prezenta oamenilor de cultură din alte state. Ca dovadă a faptului că avem și noi „Da Vincii” noștri, oameni de artă care din păcate sînt foarte puțin cunoscuți peste hotare”, a declarat Aureliu Ciocoi.
Șeful Guvernului a mai subliniat necesitatea de a institui în cadrul misiunilor diplomatice funcția de atașat cultural, astfel încît și peste hotarele țării să fie știute și promovate valorile naționale și culturale ale neamului nostru.
Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923 în satul Cernoleuca, Dondușeni în familia lui Dumitru Vieru, un împătimit al desenului și Ana, îndrăgostită de arta populară. Absolvește școala primară din sat, apoi gimnaziul din Climăuți. In 1960 este decorat cu ordinul „Insigna de Onoare", în 1963 i se oferă titlul Maestru in arte. In 1976 devine laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. La 1983 i se confera titlul Artist plastic al poporului din R.S.S.M.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1854
- Populația:
- 1092 locuitori
Işcălău este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doltu, Işcălău și Burghelea. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1092 de oameni. Satul Işcălău a fost menționat documentar în anul 1854.
Comentarii
(0)