Mergi spre compartimentul: Cultura
24 mai 2021, 12:00 Cultura views 2802
Singurul pian, distrus după incendiul de la Filarmonica Naţională, va fi restaurat
24 mai 2021, 12:00 Cultura views 2802

Singurul pian, distrus după incendiul de la Filarmonica Naţională, va fi restaurat

Va renaşte practic din cenuşă. Singurul pian care nu a fost distrus în totalitate după incendiul de la Filarmonica Naţională, va fi restaurat. Este vorba de un instrument de concerte "Bluthner" care datează din anul 1960.

De asta se ocupă deja restauratorul şi acordorul Iurie Dudnic, iar pronosticurile sînt bune. Meşterul speră că la sfîrşitul lunii iunie, la acest pian se va putea cînta din nou pe scena Filarmonicii, transmite NOI.md cu referire la publika.md.

Iurie Dudnic povesteşte că instrumentul a ajuns pe mîinile acum trei luni. Acesta era distrus în proporţie de 40 la sută de apă şi flăcări. Chiar şi aşa, meşterul şi-a asumat să-l readucă din nou la viaţă.

IURIE DUDNIC, restaurator de piane, acordor:"L-am analizat şi mi-am dat seama că poate fi restabilit, şi cuiele, şi corzile vor fi schimbate, e bine că nu a fost afectată mult placa de rezonanţă, stă la locul ei cum a venit din fabrică."

Meşterul petrece mai tot timpul în atelier şi este încrezător că după restaurare, pianul va arăta aproape în totalitate ca originalul. Toate piesele care vor fi schimbate au fost deja comandate chiar de la producător, din Germania.

IURIE DUDNIC, restaurator de piane, acordor:"A fost demontat practic tot: cuiele, corzile, a fost scoasă şi rama de fontă care va fi şi ea pregătită pentru vopsită şi ulterior va fi instalată la loc. Acum pregătesc placa de rezonanţă. Va fi exact aşa cum a fost, negru şi lucios, nu a fost nicio idee de a-l reface în altă culoare, va fi tot clasic şi negru, n-are cum să fie altfel."

Iurie Dudnic spune că are o mare responsabilitate avînd în vedere că instrumentul are valoare istorică:

"Sînt un norocos să am pianul ăsta la mine în atelier şi să lucrez cu el. E o istorie că va fi repus în concerte pianul care a trecut prin foc şi apă la propriu. Mă simt şi am o mare responsabilitate ca să fie o lucrare de calitate."

Incendiul devastator de la Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici" s-a produs în septembrie, anul trecut. Edificiul a fost afectat în proporţie de 80 la sută. Au ars ambele săli de concerte, cele două scene, arhiva cu partituri, dar şi zeci de instrumente muzicale, printre care şi trei piane. Recent, o întreprindere din domeniul energetic, cu susţinerea Ambasadei Cehiei la Chişinău, a donat Filarmonicii un pian TAIAT "Petrof", fabricat în 2021.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

filarmonica , reparatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
4601 locuitori

Măgdăceşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Măgdăceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Criuleni şi 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Măgdăceşti constituie 4601 oameni. Satul Măgdăceşti este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.