Mergi spre compartimentul: Cultura
18 septembrie 2012, 12:40 Cultura views 6917
18 septembrie 2012, 12:40 Cultura views 6917

Zilele Europene ale Patrimoniului au fost lansate la Chişinău

Cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului a fost lansată la Chișinău, comunică MOLDPRES.

Gheorghe Postică, viceministru al Culturii, a menţionat, la o conferinţă de presă, că Zilele Europene ale Patrimoniului se vor desfăşura în Republica Moldova între 17 septembrie şi 20 octombrie.

Vor avea loc conferinţe şi simpozioane ştiinţifice, expoziţii de artă, iar la unele muzee se vor desfăşura "Zilele uşilor deschise".

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va fi prezentat un proiect de restaurare a Bisericii ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului" din oraşul Căuşeni. Restaurarea bisericii, care în prezent este într-o stare avansată de degradare, va fi posibilă graţie unor investiţii italiene.

Zilele Europene ale Patrimoniului au avut loc pentru prima oară în anul 1985, în Franţa. Ca iniţiativă comună a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei, Zilele Europene ale Patrimoniului se organizează începînd cu anul 1999. Evenimente similare au loc şi în celelalte 49 de ţări, care au semnat Convenţia culturală europeană.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
6242 locuitori

Grătiești este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Are o suprafaţă de circa 1.62 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.65 km. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Grătiești și Hulboaca. Satul Grătieşti este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 8 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Grătieşti constituie 6242 de oameni. Satul Grătieşti este atestată documentar pentru prima dată la 1748, cu numele de Hulboaca Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.