Mergi spre compartimentul: Cultura
26 februarie 2019, 10:45 Cultura views 14879
Concert de comemorare a emeritului compozitor Alexei Stîrcea (Foto)
26 februarie 2019, 10:45 Cultura views 14879

Concert de comemorare a emeritului compozitor Alexei Stîrcea (Foto)

La Chişinău a avut loc un concert de comemorare a emeritului ompozitor, cîntăreţ şi pedagog, Alexei Stîrcea.

Evenimentul a fost găzduit de Şcoala de Arte „Alexei Stîrcea" care îi şi poartă numele.

Iubitorii de muzică au asistat la spectacolul care a fost dedicat unui centenar de la nașterea celebrului om de cultură.

De menţionat că Alexei Stîrcea este tatăl compozitorului Mircea Stîrcea.

Alexei s-a născut la 17 februarie 1919 la Chișinău. În calitate sa de compozitor a creat o mulţime de piese vocal-simfonice, instrumentale pentru instrumente camerale, compoziţii pentru voce, dar şi corale, precum şi prelucrări folclorice ale cîntecelor populare. A. Stîrcea este autorul primei opere moldoveneşti ̶ „Balada eroică". În calitatea sa de cîntăreţ bariton Alexei Stîrcea a interpretat cîntece nu numai în limba maternă, ci şi în limba rusă, ucraineană, germană, engleză, italiană şi francez. Timbrul plăcut al vocii sale, i-a permis să creeze în scenă partituri de neuitat ‒ rolul central în opera lui P. Ceaikovski „Evgheni Oneghin", a interpretat cu succes romanţe şi muzica compozitorilor clasici şi contemporani, romanţele proprii.

În anul 1964 lui Alexei Stîrcea i-a fost conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova. A fost decorat cu ordinul „Insigna de onoare".

S-a stins din viața la 24 august 1974 la Chișinău. În cinstea Domniei sale şi în semn de apreciere înaltă a contribuţiei sale considerabile la cultura muzicală a ţării, numele său îl poartă astăzi Şcoala de Arte.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

concert , compozitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
155 locuitori

Nicolscoe este un sat din cadrul comunei Vladimirovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Nicolscoe alcătuia 155 de oameni în anul 2004. Satul Nicolscoe a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.