Spre compartiment: Cultura
11 iulie 2011, 09:11 Cultura views 6111
11 iulie 2011, 09:11 Cultura views 6111

În Moldova se va desfăşura proiectul „Chişinău Youth Orchestra” – Orchestra de Tineret

Un experiment artistic inedit, care va aduna 43 de tineri instrumentişti talentaţi în cadrul unei orchestre simfonice unice, va avea loc la Chișinău, în cadrul proiectului „Youth Orchestra”. Potrivit Ministerului Culturii, tinerii care vor participa la proiect provin de la diverse instituţii cu profil muzical din Chișinău precum colegiul ”Ştefan Neaga”, liceele ”Ciprian Porumbescu” şi ”Serghei Rahmaninov”, AMTАP cît şi instituţii internaţionale cum ar fi Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, Universitatea de Muzică din Viena (AUT), Institutul Muzical-Pedagogic ”Mihail Gnesin” din Rusia etc. Reprezentanţii ministerului precizează că, în cadrul proiectului, se vor desfăşura activităţi precum repetiţii de orchestră, unde se vor interpreta creaţii simfonice ale compozitorilor clasici universali din România şi Republica Moldova.

Printre personalităţile muzicale care vor instrui tinerii muzicieni se numără maeştrii Petre Sbârcea din România, dirijor, personalitate marcantă a muzicii româneşti, Mihail Secikin, cît şi muzicologul Tatiana Lupan. Concertele finale se vor desfăşura la Chișinău: primul – la Filarmonica Naţională ”Serghei Lunchevici”, iar cel de-al doilea – la Sala cu Orgă din Chișinău. În calitate de invitaţi speciali la proiect, vor fi prezenţi doi muzicieni consacraţi din România. Proiectul „Chisinău Youth Orchestra”, este susţinut de Ministerul Culturii şi de alte instituţii guvernamentale. El se va desfăşura în perioada 25-31 iulie 2011.
 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
2507 locuitori

Fundul Galbenei este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Fundul Galbenei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Hîncești și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2507 oameni. Satul Fundul Galbenei a fost menționat documentar în anul 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.