Mergi spre compartimentul: Cultura
07 iulie 2023, 15:30 Cultura views 8661
Cel mai vizitat muzeu din Republica Moldova (Foto)
07 iulie 2023, 15:30 Cultura views 8661

Cel mai vizitat muzeu din Republica Moldova (Foto)

Notă istorică: 1903-1905 - Construcția Muzeului de Zemstvă a Basarabiei (azi Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală), str. M. Kogălniceanu nr. 82 (str. Reni, pe atunci). Bugetul proiectului 127.000 ruble. Deschiderea oficială a Muzeului cu noul spațiu expozițional - 30 aprilie 1906.

În fotografie la inaugurarea șantierului pentru viitorul muzeu împreună cu acei, care au contribuit la dezvoltarea științifică și culturală a Moldovei - Alexandru Stuart, Franz Osterman, Carol Schmidt.

Și atunci erau polemici, interpretări politice, baronul Alexandru Stuart, cel care a venit cu inițiativa construcției acestui nou muzeu, după ce a realizat acest scop - a demisionat din toate funcțiile - și de președinte al Consiliului de Zemstvă, la fel demisionează din funcția de director al Muzeului de Zemstvă. Motivul: cheltuieli exagerate, neargumentate. Devizul de cheltuieli inițial fiind de: 31500 ruble, real fiind valorificați pentru realizarea proiectului de 4 ori mai mulţi bani.

În prezent, acesta este cel mai vizitat Muzeu din Republica Moldova, peste 120 mii vizitatori anual. O bijuterie arhitecturală a Chișinăului, o construcție în stil mauritan.

Cuvinte cheie:

muzeu , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
144 locuitori

Oricova este un sat din cadrul oraşului Călăraşi, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Călărași și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 144 de locuitori. Satul Oricova a fost menționat documentar în anul 1433.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.