Mergi spre compartimentul: Cultura
07 iulie 2024, 13:30 Cultura views 9566
Cel mai vizitat muzeu din Republica Moldova (Foto)
07 iulie 2024, 13:30 Cultura views 9566

Cel mai vizitat muzeu din Republica Moldova (Foto)

Notă istorică: 1903-1905 - Construcția Muzeului de Zemstvă a Basarabiei (azi Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală), str. M. Kogălniceanu nr. 82 (str. Reni, pe atunci). Bugetul proiectului 127.000 ruble. Deschiderea oficială a Muzeului cu noul spațiu expozițional - 30 aprilie 1906.

În fotografie la inaugurarea șantierului pentru viitorul muzeu împreună cu acei, care au contribuit la dezvoltarea științifică și culturală a Moldovei - Alexandru Stuart, Franz Osterman, Carol Schmidt.

Și atunci erau polemici, interpretări politice, baronul Alexandru Stuart, cel care a venit cu inițiativa construcției acestui nou muzeu, după ce a realizat acest scop - a demisionat din toate funcțiile - și de președinte al Consiliului de Zemstvă, la fel demisionează din funcția de director al Muzeului de Zemstvă. Motivul: cheltuieli exagerate, neargumentate. Devizul de cheltuieli inițial fiind de: 31500 ruble, real fiind valorificați pentru realizarea proiectului de 4 ori mai mulţi bani.

În prezent, acesta este cel mai vizitat Muzeu din Republica Moldova, peste 120 mii vizitatori anual. O bijuterie arhitecturală a Chișinăului, o construcție în stil mauritan.

Cuvinte cheie:

muzeu , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
673 locuitori

Codru este un sat din cadrul comunei Mîndreşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 15 km de oraşul Teleneşti şi la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 673 de oameni. Satul Codru a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.