|
Biblioteca Națională a inaugurat Muzeul Cărții
Evoluția cărții și a tiparului, în timp și spațiu, poate fi urmărită la Muzeul Cărții, inaugurat joi, 14 iunie, la Biblioteca Națională.
Aici vor fi expuse și colecțiile speciale gestionate de către Secția Carte Veche și Rară, peste 30 de mii de exemplare, transmite IPN.
Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că Muzeul Cărții este unic în țară prin conținutul documentar și istoric al cărților expuse. „Credem că Muzeul ne va îndeplini visul ca la Biblioteca Națională să vină mulți vizitatori, care să aibă acces la tezaurul documentar al țării", a remarcat Elena Pintilei.
Șefa Secției Carte Veche și Rară, Veronica Cosovan, a comunicat că, pentru început, au fost expuse cărți și documente care arată evoluția cărții și a tiparului. Pe parcurs, vor fi prezentate colecțiile speciale, care ilustrează vastele forme ale cărții care au existat de-a lungul timpului.
Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, a declarat că Biblioteca Națională este o instituție atașată de valorile și activitățile de salvgardare a patrimoniului cultural. „Sper ca tânăra generație să se aplece asupra patrimoniului cultural care există aici, la Biblioteca Națională, pentru că faceți așa ca publicul să cunoască acest tezaur, să-l citească, să-l înțeleagă şi să-l analizeze așa cum trebuie făcut", a remarcat secretarul de stat.
După inaugurarea Muzeului Cărții, la Biblioteca Națională au început lucrările celei de-a XXVII-a ediție a Simpozionului Științific Internațional „Valori Bibliofile". Tema Simpozionului din acest an este: „Politici de prezervare a patrimoniului în cadrul instituțiilor infodocumentare". Simpozionul are loc în perioada 14-15 iunie.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1596
- Populația:
- 3110 locuitori
Zăicani este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Zăicani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 16 km de orașul Rășcani și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3110 oameni. Satul Zăicani a fost menționat documentar în anul 1596.
Comentarii
(0)