|
Audieri parlamentare: Proiectul de lege privind patrimoniul militar-istoric (Foto)
La 16 noiembrie, în Sala de conferințe a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au fost organizate audieri publice referitor la proiectul de lege privind mormintele militare și monumentele comemorative militare.
Discutarea proiectului actului normativ a avut loc în cadrul ședinței Comisiei Parlamentului a Republicii Moldova pentru cultură, educație, știință, tineret, sport și mass-media. La audieri au participat, de asemenea, conducători ai organizațiilor de stat și obștești, activitatea cărora ține de păstrarea memoriei militarilor căzuți pe teritoriul Republicii Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic ai Federației Ruse și cei ai României.
Ministrul adjunct al Culturii Republicii Moldova Gheorghe Postică le-a prezentat participanților la audieri scopurile și obiectivele de bază ale proiectului de lege, care constă în menținerea patrimoniului militar-istoric al țării noastre, perpetuarea memoriei celor căzuți în timpul exercitării serviciului militar, reglementarea relațiilor în domeniul militar-memorial. În acest scop, în cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară al Armatei Naționale de pe lîngă Ministerul Apărării este planificată crearea Agenției Cultului Eroilor. Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a menționat că denumirea dată viitoarei structuri ar putea fi interpretă ambiguu și că trebuie de gîndit la o denumire mai concretă pentru organizație. Conducătorul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Slavilor "Vece" Nicolai Guțul a propus ca în denumirea agenției să fie inclusă sintagma "militati căzuți", ca îndeplinind obiectivele și scopurile majore ale proiectului de lege. Șeful organizației obștești „Clubul Istorico-patriotic Rus", Alexei Petrovici, care reprezintă la audierile parlamentare Proiectul Militar-memorial "Șag k Pobede", a subliniat necesitatea prezenței în titlul organizației a apartenenței militarilor căzuți, și anume a acelora care au murit apărîndu-și Patria - Republica Moldova.
Vicepreședintele Comisiei parlamentare, Adrian Lebedinschi, a menționat lipsa în proiectul de lege a referințelor clare ale mecanismului de finanțare pentru perpetuarea memoriei. Potrivit lui, delegarea completă a acestor funcții autorităților locale nu este o cale de ieșire din situație, din cauza lipsei de fonduri în buget.
Lebedinschi s-a referit, de asemenea, la activitățile organizațiilor de căutare care operează în țara noastră. Deoarece în proiectul de lege este propusă reînregistrarea la Ministerul Apărării, fapt ce contravine unui număr mare de acte legislative. Autorii-elaboratori ai proiectului au explicat însă că este vorba de evidența organizațiilor de căutare, pentru elaborarea unor planuri comune și de desfășurare a operațiunilor de căutare.
Membrul Partidului Liberal, arheologul profesionist, Lilian Carp, a menționat faptul că proiectul de lege ar trebui să prevadă în mod expres competența viitoarei Agenții, pentru a evita dublarea activității organizațiilor existente deja în cadrul Ministerului Culturii. El a menționat, de asemenea, importanța definirii perioadei istorice, care va include aceste prevederi ale proiectului de lege. Acest lucru, potrivit spuselor lui Carp, joacă un rol important, deoarece în timpul executării lucrărilor arheologice la morminte antice sînt aplicate anumite metode, în timp ce pentru lucrările de căutare ale mormintelor militare, reieșindu-se din scopuri și obiective − altele.
Alexei Petrovici, în calitate de reprezentant al mișcării de căutare al Republicii Moldova, a sprijinit propunerile lui L. Carp, bazîndu-se pe o experiență bogată și unică a prospectorilor moldoveni. El și-a exprimat, de asemenea, speranța că viitoarea Agenție va demonstra deschidere maximă și transparență în activitatea sa. Potrivit spuselor lui, Ministerul Apărării duce o politică părtinitoare față de organizațiile de căutare din Moldova, refuzînd desfășurarea activităților comune.
Șeful Centrului de Cultură și Istorie Militară al Armatei Naționale de pe lîngă Ministerul Apărării Vitalii Ciobanu a subliniat importanța eficientizării lucrului cu ONG-urile implicate în activitatea de perpetuare a memoriei. Potrivit părerii lui, apariția Legii cu privire la monumentele militare și obiectivelor memoriale militare le va proteja de acțiunile vandalilor, căutătorii nelegali de comori și "prospectorii la negru".
În finalul audierilor publice, reprezentanților societății civile și acelora ai organizațiilor de profil li s-a propus să-și trimită propunerile la adresa Comisiei parlamentare pentru completarea ulterioară a proiectului de lege.
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 91 locuitori
Lidovca este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ungheni și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 91 de oameni. Satul Lidovca a fost menționat documentar în anul 1910.
Comentarii
(0)