Mergi spre compartimentul: Istoria
31 iulie 2024, 14:30 Istoria views 103000
Orașul Piatra-Neamț la 593 de ani
31 iulie 2024, 14:30 Istoria views 103000

Orașul Piatra-Neamț la 593 de ani

Astăzi, 31 iulie, se împlinesc 593 de ani de la prima mențiune a orașului Piatra-Neamț, unul dintre centrele urbane importante din Țara Moldovei. Localitatea este pomenită în documentul cancelariei Moldovei, prin care Alexandru cel Bun a daruit Mănăstirii Bistrița doua prisăci și o „casă a lui Crăciun de la Piatra”. Cu timpul, tîrgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici a unei Curți Domnești.

La fel de vechi ca și Piatra sau Roman, orașul Neamț va deveni mai cunoscut odată cu ridicarea, pe Culmea Pleșului, a Cetății Neamțului. Această cetate avea un nucleu interior, care după caracteristicile arhitecturii reprezintă un castel. Odată cu apariţia artileriei în jurul castelului au fost construite incinte exterioare cu bastioane pentru amplasarea pieselor de artilerie.

Construcția cetății Neamţ, la finele secolului al XIV-lea la frontiera de vest a Moldovei, este atribuită lui Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță.

Tot din perioada medievală datează începuturile Mănăstirii Neamț, unul dintre cele mai vechi și mai vestite centre religioase din țară, alături de Mănăstirile Bistrița, Secu, Agapia sau Văratec.

Cuvinte cheie:

Romania , Moldova , istoria , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.