Mergi spre compartimentul: Istoria
07 octombrie 2023, 12:30 Istoria views 26682
07 octombrie 2023, 12:30 Istoria views 26682

Soțiile lui Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun, remarcabil domnitor al Moldovei, a avut o viață personală furtunoasă, fiind căsătorit de patru ori. Nu avea prejudecăţi; nu conta că este catolică sau ortodoxă, din neam mare sau fără înaintaşi iluştri, moldoveancă sau străină. Dar nu a avut mare noroc la însurătoare. Prima lui soție a lui Alexandru cel Bun a fost Margareta, catolică, fiica principelui Transilvaniei. Ea a întemeiat mănăstirea franciscană din Bacău.

După moartea ei Alexandru cel Bun s-a căsătorit cu Ana, numită și Neacșa. Ana moare la 1418 și este înmormîntată la mănăstirea Bistrița.

Alexandru cel Bun se recăsătorește cu prințesa Ringalla și aceasta catolică, sora marelui duce al Lituaniei Vitold. Deja în 1420 Ringalla s-a adresat papei de la Roma pentru desfacerea căsătoriei, pe motivul că Alexandru nu voia să treacă la catolicism. Divorțul l-a „costat” pe domnul Moldovei o pensie viageră de 600 de galbeni anual, tîrgul Siret cu Volovățul și satele dependente care reveneau Ringallei.

Alexandru cel Bun se recăsătorește destul de repede cu Marina, de credință ortodoxă, fiica boierului Marin și sora boierului Bratul. De data aceasta a avut mai mult noroc. A murit el primul!

Cuvinte cheie:

istoria , domnitori , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
877 locuitori

Dolinnoe este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dolinnoe, Valea Satului și Valea Coloniţei. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 10 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 877 de oameni. Satul Dolinnoe a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.