|
Angela Colațchi: "Moldova trebuie să-și profesionalizeze aparatul de stat"
Republica Moldova va trebui să perfecționeze nivelul profesional al aparatului de stat, mai ales în contextul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, existînd mult de lucru în această direcție.
Această opinie a fost exprimată de Angela Colațchi, lector la Catedra de Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, în cadrul talk-show-ului „Fără cravată” cu Alexandru Stahurski la postul N4, relatează Noi.md.
Ea a amintit că anterior, Academia de Administrare Publică din Moldova a funcționat ba în subordinea Guvernului, ba în subordinea președintelui, iar apoi a devenit o instituție de învățămînt superior independentă. Acum doi ani, în cadrul unui mare pachet de optimizare, o parte din această Academie a fost transferată la Universitatea de Stat, iar mai mulți profesori au aderat la facultatea sa de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, în timp ce departamentul care se ocupa de perfecționarea calificării funcționarilor publici a devenit Institutul de Administrare Publică.
"Și acum s-a pus problema ca acesta să revină parcă în albia inițială, în subordinea guvernului, la Cancelaria de Stat, pentru a se ocupa de problemele de perfecționare profesională a funcționarilor publici și, după toate probabilitățile, este legat de problemele negocierilor de integrare europeană și de problemele legate de toate celelalte probleme actuale pe care le are funcția publică, în administrația publică", a declarat Angela Colațchi.
Potrivit acesteia, perfecțiunea nu are limite. Se adoptă legislație nouă, se fac modificări. Și, pe baza acestora, este necesar să se mențină în permanență un anumit grad pentru funcționarii publici, aceștia ar trebui să fie instruiți în permanență, să li se furnizeze informații noi, ar trebui să depună în permanență eforturi pentru a-și ridica statutul, iar în acest scop, este nevoie de o nouă instruire, este necesar să se adapteze la noi provocări, să crească eficiența muncii, eficacitatea.
Sursa:
- Spectacol grandios dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici ©
- Maia Sandu a reacționat la moartea rabinului, cetățean moldovean, stabilit în EAU
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1420
- Populația:
- 5220 locuitori
Vorniceni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Vorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5220 de oameni. Satul Vorniceni a fost menționat documentar în anul 1420.
Comentarii
(0)