23 octombrie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 844
Electorala 2024: factorul penal și condiții inegale pentru candidați
23 octombrie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 844

Electorala 2024: factorul penal și condiții inegale pentru candidați

Aparent, la referendumului constituțional și în primul tur al prezidențialelor de duminica trecută, s-a votat fără scandaluri majore sau încălcări masive.

Unele incidente „tradiționale” pentru procesul electoral din Moldova au fost semnalate de observatori, poliție și Comisia Electorală Centrală. Situația s-a schimbat după ce Comisia Electorală Centrală a început să sintetizeze rezultatele scrutinului, care, mai ales în primele ore ale calculelor, s-au dovedit a fi departe de așteptările actualei guvernări.

Pe fondul rezultatelor preliminare, președinta Maia Sandu a făcut primele declarații, în care a exprimat versiunea unui factor criminal - un grup infracțional, care a influențat mersul procesului electoral. Este vorba, potrivit ei, de „fraudă la scară largă, fără precedent”, care a constat în intenția de a corupe 300 de mii de alegători moldoveni.

După ce au fost anunțate rezultatele finale, reprezentanții organizațiilor internaționale au raportat că nu au comentarii substanțiale cu privire la procesul organizatoric. În același timp, au ajuns la concluzia, că pretendenții au fost nevoiți să concureze în condiții inegale, autoritățile au permis folosirea abuzivă a resurselor publice, iar mass-media a favorizat în mare măsură președinta în acțiune și guvernul .

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1404 locuitori

Găuzeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Găuzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 20 km de orașul Șoldănești și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1404 oameni. Prima atestare documentară a satului Găuzeni datează din 12 aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.