02 iulie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 730
Nu va exista un singur candidat. Putem considera închisă această chestiune
02 iulie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 730

Nu va exista un singur candidat. Putem considera închisă această chestiune

“Înaintarea unui singur candidat la președinție din partea opoziției ar fi o lovitură grea pentru autorități, dar opoziția moldovenească nu este capabilă de asta. Un singur candidat din opoziție ar trimite un semnal puternic autorităților, care s-au compromis în ultimii ani. Dar ceea ce avem noi nu putem numi opoziție. Nu-s politicieni adevărați - doar oameni infantili. Neîncrederea între ei se menține, ei se cunosc bine și nu au încredere”, - aceste cuvinte aparțin analistului politic Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate. Drept că el le-a spus nu acum, da în ajunul alegerile prezidențiale din a.2016. Însă în vremea ce s-a scurs prea puține lucruri s-au schimbat în politica moldovenească. 

Zilele trecute ex-premierul Ion Chicu a declarat: chestiunea privind înaintarea unui singur candidat la președinție din partea opoziției în alegerile din 20 octombrie este închisă iar weekendul trecut el însuși a fost nominalizat oficial de către Partidul dezvoltării și consolidării Moldovei drept candidat la președinție. Deși Chicu a fost, la un moment dat, unul dintre inițiatorii negocierilor privind o candidatură comună din partea opoziției.

Sondarea terenului în această chestiune a început încă în iunie-iulie, trecut. Da la finele verii Ion Chicu a confirmat, că pe parcursul mai multor luni el a discutat cu unii lideri politici, dar și cu persoane din afara politicii, necesitatea nominalizării unui singur candidat la președinție. De dorit fără de partid și neutru din punct de vedere politic, cu o reputație impecabilă, “care ar respecta Constituția și nu ar servi străinilor din Est și din Vest ”.

În august,2023 Ion Chicu, pe atunci nou în politică, presupunea naiv că “ imediat după alegerile locale vom putea veni în fața cetățenilor Republicii Moldova cu un astfel de candidat unic”. Dar, recunoaște el acum, această idee a fost ucisă încă înainte de a se termina alegerile locale: “Nu am dovedit să facem această declarație, că cele mai importante partide din primele zece au și început să nominalizeze candidați. Aceasta a fost propunerea domnului Usatîi, fostul primar al municipiului Bălți [Renato Usatîi a anunțat în vara anului 2023 că intenționează să-și depună candidatura pentru prezidențialele din 2024 – nota red.]. Au urmat alții, așa că de la bun început ideea nominalizării unui singur candidat a fost trecută pe planul doi” .

Ion Chicu crede că acum, că ne despart patru luni de alegerile prezidențiale și două – de lansarea campaniei electorale, nu există șanse să fie înaintat un candidat neutru, care să învingă în alegeri. Unde mai pui că “ există un risc mare ca el să fie înlăturat cu zile numărate înainte de alegeri. Ce va fi atunci cu partidele de opoziție, care au mizat pe un singur candidat și apoi au rămas cu nimic?”.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.