24 iunie 2024, 14:00 Sănătate views 745
ANSP: Calitatea apelor freatice nu corespund normelor sanitare
24 iunie 2024, 14:00 Sănătate views 745

ANSP: Calitatea apelor freatice nu corespund normelor sanitare

Apa din peste 70 la sută din fîntînile din țară nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare, avertizează specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Situația se poate înrăutăți după ploile abundente din ultima perioadă. Pentru a evita riscurile de sănătate, medicii și specialiștii ANSP recomandă cetățenilor să consume apa fiartă sau îmbuteliată, curățarea și asanarea fîntînilor, comunică moldpres.

Ploile abundente din ultima perioadă ar putea afecta calitatea apelor din fîntîni, mai ales a celor amplasate în apropierea gunoiștilor, a bazinelor acvatice și a WC-urilor. Medicul de familie, din localitatea Ghidighici, Ina Sîrghi, a menționat pentru moldpres că pentru a evita eventuale probleme de sănătate, persoanele care consumă apă din fîntîni ar trebui cel puțin o perioadă pînă la verificarea acesteia în laborator, să consume apă fiartă sau îmbuteliată. O atenție sporită ar trebui acordată minorilor. Medicul îndeamnă mamele cu copii să nu consume apa din fîntînă pentru prepararea hranei.

Solicitat de moldpres, medicul igienist din cadrul ANSP Liliana Carp, a menționat că în urma intemperiilor apa din fîntîni trebuie verificată și tratată, iar multe izvoare trebui curățate și asanate.

„Dezinfecția fîntînii se face cu substanțe precum: hipocloritul de sodiu, clorura de var, cloramina, iar fîntîna se acoperă cu capac pentru o perioadă de șase ore. Apa poate fi folosită după dispariția totală a mirosului de clor și după verificarea de laborator a calității. În localitățile în care există sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, producătorul de apă potabilă, sub îndrumarea specialiștilor va controla calitatea apei distribuite, luînd măsurile necesare pentru ca apa să îndeplinească cerințele de conformitate”, a spus specialistul.

Conform sursei citate, rezultatele supravegherii calității apei potabile din fîntîni, pe parcursul ultimilor ani, denotă nivele destul de înalte de neconformitate atît la parametrii chimici, cît şi la cei microbiologici. Această situație este caracteristică apelor din pînza freatică şi este determinată, în primul rînd, de lipsa sistemelor centralizate de canalizare, insalubritatea localităților, amplasarea latrinelor, WC-urilor şi gunoiștilor în imediata apropiere a fîntînilor. Situația cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Rîşcani, Hînceşti şi Orhei.

Specialistul a menționat că, în sectorul urban, situația este mai bună, peste 97 la sută din cetățeni au acces la apeduct, iar în sectorul rural circa 43% din locuitori au apă la robinet.

Datele statistice arată că majoritatea populației din zonele rurale folosesc apa din fîntîni consumă apa din fîntîni.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ANSP , norme sanitare , ape freatice

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.