09 iunie 2024, 14:00 Cultura views 1004
Sabia lui Ștefan cel Mare – expusă în Turcia, dar rîvnită în Republica Moldova
09 iunie 2024, 14:00 Cultura views 1004

Sabia lui Ștefan cel Mare – expusă în Turcia, dar rîvnită în Republica Moldova

Sabia domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare, se află în Turcia. Autoritățile de la Chișinău, de-a lungul anilor, au reiterat demersul către Ankara de a aduce originalul săbiei în țară, dar, pînă la urmă, ne-am ales doar cu o copie. Redacția Noi.md a solicitat Ministerului Culturii să se expună la acest subiect.

În noiembrie 2012, Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova în acea perioadă, aflat cu o vizită în Turcia, a reiterat demersul țării noastre către autoritățile de la Ankara de a transmite sabia domnitorului Ștefan cel Mare, ajunsă obiect de muzeu la Istanbul. Însă acasă premierul a revenit nu cu originalul săbiei, dar cu o replică a acesteia.

În anul 2018, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova pe atunci a reiterat demersul de a vedea la Chișinău originalul sabiei, însă omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, venit cu o vizită în țara noastră, a menționat că sabia domnitorului este un unicat și nu va fi scoasă din colecția de arme a muzeului Topkapi, fostă reședință timp de patru secole, a tuturor sultanilor otomani.

Întrucît sabia este de mult rîvnită de Republica Moldova, redacția Noi.md a expediat un demers în adresa Ministerului Culturii pentru a afla, dacă au fost întreprinse sau sînt în curs de desfășurare noi demersuri în acest sens. În răspunsul ajuns, instituția nu a prezentat niciun fel de informație, menționînd doar că demersul nostru a fost redirecționat către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), iar despre rezultat vom fi informați suplimentar.

Redacția Noi.md a expediat o solicitare și către MAE și responsabilii de acolo ne-au comunicat că urmează să verifice informația.

Despre felul cum a ajuns sabia domnitorului Moldovei la turci, împotriva cărora a dus lupte aprige, circulă cîteva legende. Una dintre acestea spune înainte de a se retrage, turcii au jefuit tezaurul Moldovei, luînd cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.

Menționăm că Ștefan cel Mare a domnit în Moldova între anii 1457 și 1504. Pe parcursul domniei sale, a purtat peste 40 de războaie sau bătălii, marea lor majoritate victorioase.

A înălțat biserici și mănăstiri, în epoca lui cristalizîndu-se stilul gotic moldovenesc, pentru a lăsa urmașilor adevărate capodopere. Eminent bărbat de stat, slăvit conducător de oşti, diplomat iscusit şi generos ctitor al culturii moldoveneşti, Ştefan cel Mare s-a bucurat de o binemeritată faimă internaţională, fiind unul dintre cei mai populari şi iubiţi eroi ai folclorului moldovenesc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sabia , Stefan cel Mare , Turcia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
762 locuitori

Constantinovca este un sat din cadrul comunei Pervomaisc, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Căușeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 762 de oameni. Satul Constantinovca a fost menționat documentar în anul 1748.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.