14 iunie 2024, 12:00 Caleidoscop views 696
Cine va reprezenta Moldova la summitul de pace pentru Ucraina în Elveția
14 iunie 2024, 12:00 Caleidoscop views 696

Cine va reprezenta Moldova la summitul de pace pentru Ucraina în Elveția

Organizatorii summitului de pace pentru Ucraina care va avea loc la Burgenstock, în Elveția, pe 15-16 iunie, au început să finalizeze lista participanților.

R. Moldova va fi reprezentantă de președinta Maia Sandu, care și-a confirmat participarea printre primii lideri mondiali, pe 9 mai.

Organizatorii au trimis invitații în 160 de țări și contează, potrivit ultimelor informații, cu 90 de lideri care vor veni la sfîrșitul săptămînii în stațiunea montană de deasupra Lacului Lucerna.

Vor participa președintele cancelarul german Olaf Scholz, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședinta SUA Kamala Harris, premierul Canadei Justin Trudeau, premierul spaniol Pedro Sanchez și mulți alții.

Rusia nu a fost invitată la summit, organizatorii spunînd că ea nu și-a manifestat vreo intenție reală de dialog în această chestiune. În replică, Kremlinul a spus de mai multe ori în ultimele zile că reuniunea din Elveția „va fi despre nimic”.

Ucraina și-a exprimat în ultimele săptămîni speranța că Statele Unite vor fi reprezentate la summit de însuși președintele Joe Biden, dar apoi s-a declarat „încîntată” că va merge vicepreședinta Kamala Harris.

Vorbind luni la o conferință de presă la Berna, președinta Elveției, Viola Amherd, a spus că summitul „nu va fi propagandă”.

Associated Press scrie că lista finală se va publica probabil vineri, iar deocamdată cîteva puteri regionale ca Turcia, Africa de Sud sau Brazilia nu și-au anunțat participarea. India a spus că va trimite reprezentanți, dar nu e clar de ce nivel.

Brazilia și China au avertizat că nu vor lua parte decît dacă ambele țări – adică și Rusia – vor fi la masa de discuții.

Pe de altă parte, ministrul de Externe elvețian Ignazio Cassis a spus luni reporterilor că toată lumea știe că nu poate exista vreun proces de pace fără Rusia.

„Întrebarea nu este dacă Rusia va fi luată în considerare, ci cînd anume”, a spus Cassis.

Ucraina a ajutat la coordonarea summitului, la care este așteptat președintele Volodimir Zelenski.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Maia Sandu , summit , pace , Ucraina , Elvetia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1984
Populația:
1441 locuitori

Porumbeni este un sat din cadrul comunei Pașcani, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 32 km de oraşul Criuleni şi la 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1441 de oameni. Satul Porumbeni a fost întemeiat în 1984.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.