14 iunie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 694
Corneliu Popovici spune cîte universități ar trebui să aibă R. Moldova
14 iunie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 694

Corneliu Popovici spune cîte universități ar trebui să aibă R. Moldova

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a subliniat importanța universităților în dezvoltarea națională, menționînd că numărul acestora nu trebuie să fie direct proporțional cu numărul populației.

În cadrul unei emisiuni de la postul Mega TV, Corneliu Popovici a oferit exemplul unor țări în care universitățile atrag inclusiv un număr mare de studenți străini și angajează profesori din afara țării, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă și la dezvoltarea regională.

„Există țări în care universitățile atrag un număr mare de studenți străini, ceea ce este un lucru foarte bun. De asemenea, sînt universități care angajează profesori străini, dar acestea funcționează în țara respectivă și creează locuri de muncă. Universitățile sînt centre de dezvoltare. De exemplu, în Olanda, o universitate a contribuit la dezvoltarea regională a unei întregi regiuni. Acolo pentru a preveni exodul populației, a fost creată o universitate care, în cîțiva zeci de ani, a devenit una dintre cele mai prestigioase”, a declarat Popovici.

În contextul Republicii Moldova, fostul ministru a subliniat că numărul universităților poate varia, dar calitatea acestora trebuie să fie prioritară.

„În Republica Moldova, numărul universităților poate să fie mai mare sau mai mic, important este ca acestea să fie bune, atractive și competitive. Nu trebuie să pornim de la ideea că avem multe sau puține universități. Trebuie să avem universități bune, iar pentru asta trebuie să depunem eforturi și să nu reducem reforma învățămîntului la comasare sau optimizare,” a adăugat el.

Popovici a criticat actualele reforme din învățămîntul superior moldovenesc, afirmînd că acestea nu sînt bine gîndite și se bazează pe un principiu de „ghilotină”. „Învățămîntul superior are nevoie de o reformă bine gîndită, consultată cu părțile interesate. Acolo unde sînt probleme cu managementul universitar, există multe pîrghii pentru a îndrepta situația. Reforma învățămîntului superior în Republica Moldova nu este bine gîndită și se face pe baza principiului "ghilotină". Dacă te doare capul, tai capul,” a spus fostul ministru, menționînd că închiderea instituțiilor precum Universitatea Agrară și Academia de Administrare Publică nu a fost soluția potrivită.

El a avertizat că, dacă se va merge pe inițiativa de comasare a Universității de Stat și a Universității Tehnice, Moldova ar putea rămîne cu o singură universitate publică.

„Dacă se va merge pe ultima inițiativă de comasare a Universității de Stat și a Universității Tehnice, atunci vă asigur că, în cel mai scurt timp, în R. Moldova va fi o singură universitate publică, iar toate celelalte vor fi lichidate,” a concluzionat Corneliu Popovici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , universitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
4441 locuitori

Beşalma este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Beşalma este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Comrat și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4441 de oameni. Satul Beşalma a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.