22 mai 2024, 12:30 Natura şi turismul views 884
Atenție la căprioare: Inspectoratul pentru Protecția Mediului se adresează cetățenilor
22 mai 2024, 12:30 Natura şi turismul views 884

Atenție la căprioare: Inspectoratul pentru Protecția Mediului se adresează cetățenilor

În ultima perioadă, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a constatat o creștere semnificativă a cazurilor de accidente rutiere cu implicarea animalelor sălbatice, în special a căpriorilor.

Această observație este rezultatul numeroaselor autosesizări și apeluri telefonice primite de la cetățeni, transmite Noi.md cu referire la sursa citată.

Pentru a preveni astfel de incidente, care produc atît pagube mediului înconjurător cît și pierderi materiale personale, Inspectoratul pentru Protecția Mediului îndeamnă toți conducătorii auto să respecte regimul de viteză, mai ales în apropierea masivelor împădurite.

De asemenea, se recomandă evitarea pe cît posibil a coliziunilor cu animalele sălbatice.

În cazul în care un astfel de incident are loc, este esențial să informați imediat serviciul de urgență 112.

Conform articolului 22, litera "i" din Legea vînătorii și fondului cinegetic nr. 298 din 30.11.2018 și anexei nr. 3, punctul 116 (20) din Hotărîrea Guvernului nr. 254 din 30.10.2021, este interzisă însușirea animalelor sălbatice găsite decedate sau mutilate în urma coliziunilor cu mijloace de transport, utilaje agricole sau din alte motive. Nerespectarea acestor prevederi este considerată braconaj și poate atrage sancțiuni conform legislației în vigoare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

caprioara , Protecția Mediului

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
879 locuitori

Stolniceni este un sat din cadrul comunei Cioropcani, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de locuitori. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.