Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Constantinov Constantin

Constantin Constantinov s-a născut la 7 iulie 1915 în satul Sucleia din raionul Slobozia. A făcut studii la Institutul Agricol din Tiraspol (1932-1934) şi apoi la Şcoala teatrală din Odessa (1934-1937), devenind actor de teatru. Şi-a început activitatea artistică la teatrul muzical-dramatic din Tiraspol, unde a creat o galerie de portrete:  Osip în ”Revizorul” de N.Gogol, 1938; Figaro în ”Nunta lui Figaro” de P. Beaumarchais, 1941; Chir în ”Liubov Iarovaia” de C.Treniov, 1938; Ignat  în ”Nazar Stodolea” de T.Şevcenco, 1939; Guriţă în ”Ştefan Bîtcă” de L.Barschii, 1941. În timpul războiului activează în ansamblul de cîntece şi dansuri moldoveneşti ”Doina”, apoi în trupa teatrului unit moldovenesc-rus, evacuat în Turcmenistan.

Din anul 1944, a jucat pe scena Teatrului muzical-dramatic ”A.S.Puşkin” din Chișinău (azi Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu”). În anul 1953 i s-a conferit  titlul de Artist al poporului din RSSM. În teatru a jucat roluri de comedie, dar şi dramatice,  interpretînd circa 100 de roluri. Practicînd un joc scenic de o puternică expresie dramatică şi o inepuizabilă vervă comico-satirică, Constantin Constantinov a creat în perioada postbelică o întreagă galerie de roluri, lucrate într-o gamă coloristică variată - de la naturaleţea trăirii sufleteşti directe şi pitorescul umorului de factură populară pînă la grotescul caricatural şi burlescul de bufonadă. Sunt de neuitat rolurile de esenţă dramatică care l-au consacrat ca mare actor: Iordache  în ”Lumina” de A. Lupan, 1949; Zahar Bardin în ”Duşmanii” de M. Gorki, 1952; Tache în ”Tache, Ianche şi Cadîr” de V.I.Popa, 1960; Mitric în ”Puterea întunericului” de L. Tolstoi, 1960; Emanuil în ”Tata” de D.Matcovschi, 1979; Şmuchin în ”Retro” de A. Galin, 1982. De un succes deosebit    s-au bucurat personajele de factură comică în interpretarea lui Constantin Constantinov: Popandopol în ”O nuntă la Malinovca” de L. Iuhvid şi A. Reabov, 1947; Pantalone în ”Slugă la doi stăpâni” de C.Goldoni, 1948; Bădărău în ”Fericirea Mărioarei” de L.Corneanu şi E.Gherchen, 1951; Pristanda în ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, 1952; Perceptorul Flocea în ”Covorul Ilenei” de L. Corneanu, 1953; Cuţulea în ”Vivat, Cuţulea!” de G.Malarciuc, 1965; Zemlianica în ”Revizorul” de N. Gogol, 1972; Bivoleanu în ”Actori de provincie” după   C. Stamati-Ciurea, 1980 ş. a. Actorul a interpretat şi personaje feminine, avînd un deosebit succes în rolul Chiriţei din comedia lui V.Alecsandri ”Două fete şi-o neneacă”, 1974.

Pe lîngă cele peste 100 roluri de teatru Constantin Constantinov a dat viaţă şi la circa 50 personaje de film, interpretînd atît roluri principale cît şi episodice, dar de o mare densitate artistică. A debutat în cinematografie în filmul muzical "Leana", turnat la studioul ”M.Gorki” din Moscova în anul 1955. S-a produs în peliculele ”Baladă haiducească”, ”Zece ierni pe o vară”, ”Durata zilei”, ”Explozie cu efect întârziat”, ”Viforul roşu”, ”Casa lui Dionis ş.a.

Constantin Constantinov a făcut parte din echipa Asociaţiei de Creaţie “Buciumul”, condusă de Tudor Tătaru. În anul 2000, i s-a conferit medalia “Mihai Eminescu” ca o recunoaştere a activităţii sale de creaţie rodnică, a meritelor deosebite în dezvoltarea artei teatrale şi cinematografice şi a contribuţiei substanţiale la propagarea valorilor spirituale şi morale.

Constantin Constantinov a încetat din viaţă la 8 martie 2003, în Chișinău, fiind înmormîntat în Cimitirul Central din Chișinău. În decembrie 2007, o stradă nouă din sectorul Rîşcani al municipiului Chișinău a primit numele actorului Constantin Constantinov, iar pe frontispiciul blocului nr. 71 din strada A.Șciusev, unde a locuit artistul, a fost instalată o placă comemorativă.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
3938 locuitori

Balatina este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Balatina, Tomeştii Noi, Clococenii Vechi și Lipovăţ. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3938 de oameni. Satul Balatina a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.