10 mai 2011, 15:28 views 5760
Înapoi views 5761 Vizualizări
Folclor   | Legendă

Curcubeul

După ce a dat Dumnezeu potopul, a făcut şi curcubeul ca semn că nu va mai da o ploaie aşa de mare. Cînd plouă şi e soare, apare curcubeul. El are două capete şi cu unul bea apă dintr-un lac sau ptrîu de pe pămînt. El bea apă ca să ducă apa iar la nouri ca să poată ploua din nouri.

Cine poate să se ducă din locul unde a văzut pentru prima dată curcubeul, în genunchi, pînă unde bea curcubeul apă, se face fată dacă e băiat sau din fată băiat.

Curcubeul cînd bea apă, el nu ţine seamă de broaşte, şerpi etc, el le soarbe şi pe ele şi de aia se întîmplă ca atunci cînd plouă, să ploaie şi cu broaşte. Te trezeşti, dacă eşti în ploaie, căzînd lîngă tine cogigogeamitea broască. Cînd plouă cu broaşte, nici nu poţi să faci un pas, ca să nu vezi sărind de pe lîngă tine cirede de broaşte ca şi cînd te-ai fi apropiat de un loc rău. Aceste broaşte sînt sorbite de curcubeu şi apoi plouate.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1500
Populația:
349 locuitori

Mana este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 349 de oameni. Satul Mana a fost menționat documentar în anul 1500.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.