10 mai 2011, 15:26 views 5793
Înapoi views 5794 Vizualizări
Folclor   | Legendă

Cum a făcut Dumnezeu dealurile

Demult, demult, pe cînd umbla Dumnezeu în chip de om pe pămînt, nu iera lumea ca acuma. P-atuncea cică nu ierau nici dealuri, nici văi, nici şanţuri unde să cadă cei cari merg cu nasul pe sus; iera pămîntul totuna, aşa, să dai cu paraua de-a dura şi să te uiţi după ea cum se duce drept pînă o pierzi din ochi.

Dracu pe atuncea nu umbla după biserici, ci să ţinea tot de bîzdîgănii, tocmai ca şi-n vremea noastră.

Dumnezeu făcuse pămîntul aşa cum se pricepuse şi băgă de seamă că-l greşise mai mic o ţîrişoară decît plănuise, fiindcă-i mai rămăsese o bucată, ba încă bună de tot, de pămînt. Intrase Dumnezeu la grijă, ce să facă cu ea.

Pe cînd să tot plimba el în sus şi-n jos îngrijat, îi trece o nălucă pe dinaintea ochilor. Dar el, ca a toate stăpîn, nu o lăsă să treacă aşa hai-hui, ci-i zise răstit:

- Cine eşti tu lighioană, de-ndrăzneşti să treci pe dinaintea mea ?

Dar năluca n-aşteptă s-o roage a doua oară şi-i răspunse cu un glas piţigăiat, de-ai fi crezut că e o mîţă, ce n-a mîncat de o săptămînă:

-...Eu, prea-mărite.

- Care tu ?

- De ..., dracu.

- Ei, bată-te să te bată; nici nu mă gîndeam la tine.

- Mă gîndeam eu la măria-ta; că... tocmai am început să mă pocăiesc, că vream să mă-mpac cu măria-ta; că văd eu că n-apucasem pe drum bun...

- Bine, faci. Şi pe cei din urmă, pe toţi îi primesc în locaşul meu.

- Aşa, măria-ta, parcă mi s-a luat o piatră de pe inimă. Acum vasăzică îmi dai voie să iau chip de om ?

- Fie voia ta.

- Dealuri şi şanţuri, gropi şi rîpe să se facă... ! zise dracul.

- Ptiu, dihanie ! piei !

Şi omul iar să făcu nălucă, adică drac şi pieri.

Dar, cînd să uita Dumnezeu, ce să-i vadă ochii ? Se ridica-seră ´naintea lui nişte dealuri, şi nişte hududoaie, de ţi se făcea părul măciucă !

Să uită Dumnezeu, să miră, fluieră cu mîinile-ncrucişate, dar degeaba; ce s-a făcut, făcut a rămas, că cu porunca lui Dumnezeu s-a făcut.

Şi de-atuncea sînt dealurile, rîpele, şanţurile şi toate hududoaiele.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
432 locuitori

Halahora de Jos este un sat din cadrul comunei Halahora de Sus, raionul Briceni. Satul se află la o distanță de 15 km de orașul Briceni, 36 km de stația de cale ferată Ocnița, 223 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 432 de oameni. Satul Halahora de Jos a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.