17 ianuarie 2011, 16:08 views 25936
Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”

Teatrul "Satiricus I.L.Caragiale"

Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale” a fost fondat în anul 1990 de către actorul şi regizorul Sandu Grecu, discipol al conducătorului artistic al Teatrului Satiricon din Moscova, Konstantin Raikin.

Satiricus este un teatru de factură modernă: profesează un text incitant, în special de satiră şi umor, îmbinat organic cu dansul, cîntecul, pantomima.

În cei 19 ani de activitate teatrul Satiricus a realizat  numeroase spectacole care s-au bucurat de un mare succes la public:

"Made in Moldova" de C.Cheianu,
"Caligula" de J.Tomann,
"Dictatorul" de A. Strîmbeanu,
"Hai să ne jucăm!" de Iu.Filip,
"Maimuţa în baie" de I.Nechit,
"Golanii revoluţiei moldave" de C.Cheianu,
"O noapte furtunoasă" de I.L.Caragiale,
"Minte-mă, minte-mă…" de N. Negru,
"Înainte şi după fugă" de D.Crudu,
"Oameni şi şoareci" de J.Steinbeck,
"Salvaţi America" de D.Crudu,
"Ispitirea lui Iuda" de A.Burac,
"Năpasta" de I.L.Caragiale,
"D'ale carnavalului" de I.L.Caragiale,
"Jertfe patriotice" după I.L.Caragiale şi V.Alecsandri,
"O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale,
"Carmen" de Prosper Merimée,
"Maestrul şi Margarita" de M.Bulgakov,
"Metamorfozele" de Ovidiu,
"SRL Moldovanul" de N.Esinencu,
"Care-s sălbaticii?" de I.Filip,
"Ciuleandra" de L.Rebreanu,
"Le mariage force" de J.B.Moliere,
"Beethoven cîntă din pistol" de M.M.Ionescu,
"Comediantul" de M.Bulgakov,
"Triunghiul păcatului" de T.Muşatescu,
"Unde mergem, domnilor?" după I.L.Caragiale, V.Alecsandri, B.P Hasdeu,
"Păcală şi Tîndală" (folclor pentru copii),
"Hercule" de Fr.Dürrenmatt,
"Moţoc" Gr.Ureche, C.Negruzzi, V. Alecsandri
"Ce e viaţa omului?" de A.Arkanov.

Teatrul a participat  la mai multe festivaluri, obţinînd următoarele trofee: Festivalul Veseliei – premiul pentru originalitate (Unde mergem, domnilor?), Bucureşti, septembrie 1993; Festivalul “Umor la gura sobei” – marele premiu (Triunghiul păcatului), Cîmpulung Moldovenesc, mai 1994; Gala Internaţională a Comediei – premiul pentru cel mai fructuos debut (Comediantul), septembrie-octombrie 1994, Galaţi; Festivalul Internaţional de Teatru Experimental – premiul pentru o formulă plastică inedită (Le mariage force), Sf.Gheorghe, septembrie 1995; Festivalul Internaţional al Teatrului Antic “Agonalele Bosforului” – titlul de laureat, statueta Demetrei şi amfora grecească (Metamorfozele), Kerci, Ucraina, iulie 2000; Marele Trofeu “Thalia-2000” şi titlul “Cel mai bun spectacol al anului” în cadrul Galei Premiilor UNITEM (Maestrul şi Margarita); Premiul pentru originalitate în cadrul Galei Premiilor UNITEM “Thalia-2001” spectacolul Carmen de P. Merimee; Marele Trofeu “Thalia-2002” şi titlul “Cel mai bun spectacol al anului” în cadrul Galei Premiilor UNITEM (O scrisoare pierdută) de I.L. Caragiale. Premiul pentru cea mai bună regie, coregrafie, rol feminin, rol masculin şi titlul “Cel mai bun spectacol al anului” în cadrul Galei UNITEM-2004 (“D'ale carnavalului”). Premiul pentru "Cel mai bun spectacol al anului" în cadrul Galei Premiilor UNITEM-2006 ("O noapte furtunoasă”). Premiul pentru cel mai bun rol feminin, cel mai bun rol masculin de planul II. Premiul pentru Cel mai bun rol feminin secundar  în cadrul Galei Premiilor UNITEM-2007 ("Golanii revoluţiei moldave ”). Premiul de excepţie pentru proiectele Promovarea dramaturgiei naţionale şi  Integrala Ion Luca Caragiale

Trupa a realizat o serie de turnee importante peste hotare, inclusiv:

În Romînia (1990-2009) – Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Oradea, Sf. Gheorghe, Galaţi, Bîrlad, Vaslui, Botoşani, Suceava, Giurgiu, Piatra Neamţ, Cîmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Moineşti, Comăneşti etc.

În S.U.A. (mai-iunie 1995, New York şi Bridgeport) - primul turneu peste ocean al unui teatru din R.Moldova. Prezintă în premieră absolută spectacolul Beethoven cîntă din pistol de M.M.Ionescu.

În Suedia (martie-aprilie 1996, Stockholm) – participă la Festivalul “La jeunesse du monde en avant de 21 siecle” cu spectacolele Le mariage force de J.B.Moliere, Beethoven cîntă din pistol de M.M.Ionescu şi Comediantul de M.Bulgakov.

În Ungaria (aprilie 1996, Budapesta) cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.

În Franţa (octombrie 1996, Paris) - prezintă în premieră absolută muzicalul Ciuleandra de L.Rebreanuşi comedia-balet Le mariage force de J.B.Moliere.

În Franţa (iulie 1997, Grenoble) – participă la Festivalul de Teatru European cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.

În Irak (octombrie 1998, Bagdad, Babilon) – participă la FestivalulInternaţional din Babilon, prezintă la Bagdad şi în oraşele din împrejurimi spectacolele Ciuleandra de L.Rebreanuşi “Satiricus-Show”.

În Romînia (1999, Giurgiu) – participă la Festivalul Internaţional al Teatrului Valah cu spectacolul Beethoven cîntă din pistol de M.M.Ionescu.

În Ukraina (iulie 2000, Kerci) – participă la Festivalul Internaţional de Teatru Antic “Agonalele Bosforului” cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.

În Romînia (septembrie 2000, Giurgiu) – participă pentru a doua oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.

În Bulgaria (octombrie 2000, Vidin) – participă la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.

În Romînia (septembrie 2001, Giurgiu) – participă pentru a treia oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Carmen de P.Merimee.

În Bulgaria (septembrie 2001, Vidin) – participă a doua oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Maestrul şi Margareta de M Bulgakov.

În Bulgaria (octombrie 2002, Vidin) – participă a treia oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale.

În Germania (octombrie 2003, Homberg) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Păcală şi Tîndală (folclor pentru copii).

În Spania (decembrie 2003, Barcelona) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Metamorfozele de Ovidiu.

În Grecia (iunie 2006, Thessaloniki, Atena) – prezintă spectacolul Carmen de P.Merimee.

În Ukraina (iunie 2008, Kiev) – prezintă spectacolul Înainte şi după fugă de D.Crudu.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
175 locuitori

Inculeţ este un sat din cadrul comunei Zorile, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 175 de oameni. Satul Inculeț a fost întemeiat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.