Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Lesko Anna

Anna Lesko ‒ cîntăreaţă, pictoriţă, textieră.

S-a născut la 10 ianuarie 1979 la Chișinău, Republica Moldova. E de origine ucraineană, dar are şi rădăcini moldoveneşti şi ruseşti. Provine dintr-o familie de intelectuali, pasiunea pentru muzică, dans, pictură vine tot din sînul familiei. Tatălui ei îi plăcea foarte mult acordeonul şi chitara. Mama Annei are o firmă de producere a îmbrăcămintei şi încălţămintei, de aici şi iscusinţa şi gusturile originale ale fiicei, împătimită în a-şi crea propriile costume atît scenice, cît şi cele de zi cu zi, îmbinînd reuşit culorile şi elementele tradiţionale cu ultimele tendinţe.

A urmat şcoala rusă de la Chişinău, participînd cu entuziasm la toate serbările şcolare, în mod special, îi plăceau operetele, fragmente ale cărora se puneau des în scenă. De mică, Anna avusese probleme de sănătate cu coloana vertebrală, trebuia sa facă frecvent anumite exerciţii de mişcare şi să le evite pe cele bruşte, dar şi loviturile la spate. Pentru părinţii ei a fost foarte greu să o ţină liniştită, deoarece era o fetiţă plină de energie, cu un simţ al aventurii foarte dezvoltat, iar odată ce le implica şi pe cele două surori ale sale, năzbîtiile urmau una după alta. Îi plăcea să joace teatru, să fie în centrul atenţiei, să pună în scena piese de teatru cu cei de-acasă. Aşa încît, atunci cînd şi-a dorit să facă dansuri, nu a putut-o opri nimeni, s-a înscris la dansuri populare, după scurt timp, însă, a ajuns să practice ce-şi dorea cu adevărat ‒ dansurile clasice şi moderne. A obţinut performanţe şi a semnat un contract în România, plecînd cu mama şi sora ei ca să danseze în diferite spectacole, cu toate că avea doar 17 ani.

Odată cu încheierea contractului, Ana şi-a dorit să rămînă în România, convingîndu-şi cu greu părinţii să o lase în România. Şi-a perfectat actele necesare şi odată rămasă la Bucureşti s-a confruntat cu problema-cheie: nu ştia limba absolut deloc. A început să înveţe cu o doamnă, care la rîndul ei nu cunoştea deloc limba rusa, profesoara era de profesie avocată, ceea ce a influenţat-o pe Anna să se înscrie la Facultatea de Drept de la Bucureşti, pe care o şi absolveşte.

După ce îşi finisează studiile realizează, că-şi doreşte altceva. O altă pasiune a sa din copilărie ‒ pictura ‒ o atrage în mrejele creaţiei şi o ajută să se exteriorizeze. A luat lecţii de pictură de la Sabin Balaşa şi Mircea Novac, iar la insistenţa primului nu a mers la şcoala Belle Arte, ca să nu piardă din originalitatea propriului stil. Are tablouri expuse într-o galerie de la Muzeul Naţional de la Bucureşti.

Îşi valorifică şi un alt talent al ei ‒ muzica. Studiază canto cu Crina Mardare. Iar pe parcursul anilor 2000-2001 este solistă a formației muzicale „Direcția 5".

În anul 2002 Anna Lesko îşi începe cariera muzicală solo, promovîndu-şi primul single „Ard în flăcări", piesă, care are influenţe slave la dorinţa Annei. În același an lansează primul ei album „Flăcări". Colaborează cu Marius Moga, Vlad Cernea şi Zoe Alecu. După primul album, lansează albumele: „Inseparabili" (2003) şi „Pentru Tine" (2004), care s-au bucurat şi ele de succes.

Apoi în anul 2006 dînsa lansează albumul „Ispita", fiind unul din cele mai cotate şi bine vîndute din cariera ei de pîna atunci, a urmat „Jocul Seducţiei". În acelaşi an piesa „Anicyka maya" i-a adus succes la gala premiilor MTV Music Awards în România la categoria „Cea mai bună piesă". Iar în anul 2007 a fost nominalizată pentru premiile MTV Music Awards în România la categoria „Cea mai bună interpreta". În anul 2008 şi-a susţinut marele concert solo.

Hiturile ei se regăsesc mereu în repertoriul DJ-ilor. Anna a lansat în vara anului 2010 "In My Bedroom" în cel mai pur stil de club, iar în primăvara anului 2011 cu "Get It" a păstrat ritmul de club şi a reintrodus tema etnică ruso-ucraineană.

În septembrie odată cu lansarea single-ului "Wake up", Anna a reuşit să folosească cu succes matrioşka, surprinzînd din nou plăcut publicul.

În 2012 revine în forţă cu un nou single "Go Crazy", dar şi cu un nou videoclip filmat timp de 3 zile la Bangkok şi pe alte cinci insulele thailandeze, culminînd cu cîteva cadre superbe de pe insula Phi Phi.

Îi place să călătorească, sa citească, sa pregătească vreun fel de mîncare, care necesită migală şi să muncească pentru a-şi transforma proiectele în realitate.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
1549 locuitori

Chioselia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţărăncuţa și Chioselia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cantemir și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1549 de oameni. Satul Chioselia a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.