Toma de la Suceava

Toma de la Suceava (sec. XVI) zugrav moldovean, care a înfrumuseţat cu fresce interioare şi exterioare biserica mănăstirii Humor (1535) şi, posibil, în calitate de conducător de zugravi - cea a bisericii mănăstirii Moldoviţa (1537), unde se află şi portretul votiv al lui Petru Rareş. Principalele subiecte realizate la Humor o constituie Judecata de apoi, Imnul Acatist, Arborele lui Iesei, Asediul Constantinopolului, iar frescele Moldoviţei mai includ şi iconografia „Filosofilor antici” (în exterior). Pictura sa, bazată pe nuanţe coloristice calde, dominată de tonalitatea culorii roşu se caracterizează prin diversitatea iconografică a compoziţiilor şi cromaticii.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
862 locuitori

Tartaul de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Tartaul de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 862 de oameni. Satul Tartaul de Salcie a fost menționat documentar în 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.