Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Codreanu Maria

S-a născut la 23 august 1949 în satul Truşeni, raionul Străşeni (în prezent municipiul Chișinău), Republica Moldova într-o familie de ţărani. Ea e a treia fată din cele şase ale familiei lui Petru şi Alexandra Codreanu. Muzica a ajutat dintotdeuna familia Cosdreanu să-şi păstreze optimismul, în familie cîntau cu toţii – surori, mătuşi,unchi. Mariicăi îi făcea mare plăcere această ocupaţie, căci cînta peste tot: acasă, în cîmp, părinţii o luau adesea la festivităţi, unde ea, urcîndu-se pe un scaun, cînta cu plăcere. A început devreme să participe la diverse festivităţi. La unul din aceste concerte era prezentă o delegaţie de oaspeţi din Federaţia Rusă. În fruntea delegaţiei era marele compozitor Dmitrii Şostakovici, care a rămas uimit de interpretarea micuţei şi i-a spus, ministrului culturii din Moldova, care stătea alături de el: „această fetiţă trebuie să studieze muzica”.

Trebuie să menţionăm faptul, că ministrul culturii de pe atunci, a urmat sfatul compozitorului şi l-a trimis pe profesorul de vioară Efrem Vîşcăuţan, care-i devine apoi profesor să o caute pe micuţa talentată. Adresa Mariicăi nu o ştia şi tot umbla prin sat întrebînd „unde locuieşte fetiţa care cîntă?” şi ce însemnă totuşi măria sa întîmplarea, i-a auzit vocea şi astfel mergînd a dat de casa Mariicăi, care cocoţată într-un nuc cînta.

Astfel Maria s-a pomenit la Şcoala Muzicală-internat pentru copii talentaţi „E. Coca” de pe lîngă Conservatorul din Moldova, clasa vioară, nu a încetat însă pe tot parcursul acestor ani să cînte cu diverse orchestre de muzică populară. La 13 ani participă la o filmare de Revelion a regizorului Emil Loteanu.

După ce-şi accidentează mîna, nu mai poate cînta la vioară. Şi iarăşi măria sa întîmplarea a intervenit, a fost auzită cîntînd de către conducătorul ansamblului «Drujba» de la Leningrad − Alexandru Broneviţki, care a invitat-o să cînte în ansamblul sau, încercînd să o învoiască de la tatăl ei, dînsul însă a fost categoric împotrivă să-şi lase copila să plece. Broneviţki i-a trimis bani pentru drum, una dintre surori i-a cumpărat o valiză, aşa la cei 16 ani ai săi Maria se pomeneşte la Leningrad, iese pe scena profesională, înlocuind-o pe vestita Edita Pieha, care se afla pe atunci în turnee internaţionale.

Mai tîrziu Maria activează la „Lenkonţert” în trioul pianistului Simion Kagan, în orchestra de jazz a lui I. Vainştein, în formaţia lui B. Beneţianov.

Absolveşte Şcoala muzicală de pe lîngă Conservator, vocal clasic − pedagog Henrieta Apter şi vocal de estradă − pedagog Lina Arhangelskaia, învaţă împreună cu Clara Novikova, Evghenii Petrosean, Alexandru Voroşilov şi Igor Bubin.

La cei 18 ani ai săi, în anul 1967 ea devine membră a primului concurs internaţional al cîntecului de estradă din Soci, unde interpretează cîntecul Alexandrei Pahmutova „Nejnosti” şi primeşte premiul cel mare.

În anul 1969 a fost invitată să se reîntoarcă în Moldova pentru a lucra la Filarmonica Naţională. Maria primeşte invitaţia, iar special pentru ea a fost creat  un ansamblul vocal-instrumental, pe care l-a condus timp de nouă ani şi solistă neschimbată a căruia a fost în toţi aceşti ani, tot pe parcursul acestor ani a cîntat şi cu ansamblul „Noroc”. În anul 1972 Maria pleacă în Polonia la cel de-al X-lea Festival Internaţional al cîntecului de estradă din Sopot, devenind laureată a concursului, interpretînd extraordinar cîntecul lui Oscar Feliţman pe versurile lui Robert Rojdestvenskii „Balada o kraskah”.

În anul 1977 o perioadă de timp este solistă a ansamblului „Orizont”, în acelaşi an hotărăşte să plece la Moscova, unde devine solistă la „Mosconcert”.

În anul 1986 absolveşte Facultatea de Regie a Academiei Teatrale de Stat de la Moscova.

Merge în turnee prin toată lumea, iar concertele sale au priză la public: Siria, Irak, Liban, Germania, Cehoslovacia, România, Ungaria, Israel, Japonia, Austria, SUA. În ianuarie 2001 merge cu concerte la New-York, unde evoluează pe scena sălii de concerte „Milenium”.

I-au fost conferite mai multe titluri onorifice: Artistă Emerită din Republica Moldova, Artistă Emerită a Federației Ruse, „Ordinul de Onoare", în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în domeniul artei muzicale, pentru succese substanțiale în activitatea de creație și contribuție la consolidarea relațiilor interculturale. A fost decorată cu medalia „Steaua de la Cernobîl” și cu Ordinul de Ecaterina cea Mare.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
190 locuitori

Bisericani este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află pe malul stîng al Prutului, la 25 km de oraşul Glodeni şi la 160 km de Chișinău. Satul Bisericani a fost menționat documentar în anul 1559. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 190 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.