Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Lungu Victoria

S-a născut la 27 noiembrie 1971 în satul Grinăuți, raionul Rîșcani, Republica Moldova. A absolvit şcoala medie de cultură generală din Grinăuți (1978 – 1989) şi paralel Școala Muzicală din Pelinia (1979 – 1984), specialitatea vioară. Studiile superioare le face la Institutul de Arte din Chișinău la Facultatea de Actorie, Teatru și Cinema (1989- 1992), urmează şi cea dea doua Facultate de Canto Estradă și Jazz Conservatorul de Stat din Chișinău „Gavriil Musicescu” (1992-1997).

Participă la mai multe festivaluri, în cadrul cărora a primit numeroase distincți: Premiul II la Festivalul de Muzică Ușoară Buzău – 1992, premiul II la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Clipa de noroc”, Chișinău − 1993, premiul I la categoria interpretare și Marele Trofeu la secția compoziție a Festivalului Internațional „Maluri de Prut”, Chișinău − 1999.

Susţine mii de concerte, atît în țară cît și în peste hotare: Ucraina, Georgia, România, Rusia, Azerbaidjan, Franța, Germania, Israel ș. a.

A colaborat cu compozitorii: Marian Stârcea, Valentin Dînga, Liviu Știrbu, Boris Lebediuc, Georgeta Voinovan, Anatol Dumitraș, Alexandru Cosovan, Valeriu Cioban, Ioana Sulac, Vitalie Kurilkin, Cezar Iulian Bălan etc., cu textierii: Grigore Vieru, Ianoș Țurcanu, Vsevolod Ciornei, Traianus, Radmila Popovici-Paraschiv etc.

Este membră a Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova din anul 2001.  A fost timp de două stagiuni actriţă la Teatrul „Ion Creangă”, a prezentat numeroase spectacole și evenimente culturale.

Activează în calitate de Profesor de canto și actorie la studioul muzical „Neo-Music” de cîţiva ani buni.

A realizat mai multe emisiuni la Televiziunea și Radio Moldova 1: „Vedete la bis”, „Buna dimineața”, dar și emisiunea de promovare a tinerelor talente „Ora micilor vedete”, de la Radio „Sănătatea”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1452
Populația:
1507 locuitori

Soltăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Soltăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1507 oameni. Satul Soltăneşti a fost menționat documentar în anul 1452.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.