Grecov Iurie

Iurie Grecov - scriitor.

Iurie Grecov s-a născut la 16 aprilie 1938 în orașul Cahul. Prima carte (pentru copii) semnată de el - "Golubîie iscrî"- a apărut în anul 1996, fiind urmată de alte volume de poezie și proză. În ultimii ani, a lucrat la o enciclopedie în zece volume. A tradus proză din limbile moldovenească, ucraineană și bulgară. A fost distins cu Medalia "Mihai Eminescu" (1996), Ordinul "Gloria Muncii" (1998) și "Ordinul Republicii".

Iurie Grecov a fost un scriitor cu deschideri enciclopedice, un spirit viu, penetrant, care era interesat de culturile mai multor popoare.

Scriitorul Iurie Grecov reprezintă imaginea unui spirit intercultural. Fiind scriitor de limbă rusă, ne-a cunoscut limba moldovenească și istoria Moldovei. A editat și o carte intitulată "Eminescu în oglinda filateliei" în limba moldovenească și rusă. A participat activ la mișcarea de renaștere și eliberare națională. Din 1988 și pînă la sfîrșitul vieții a fost redactor-șef al revistei "Codrî" ("Moldova Literaturnaia"), cunoscută în întreg spațiul ex-sovietic.

Iurie Grecov rămîne a fi modelul de moldovean cu personalitate multiculturală tipică, deschis spre mai multe orizonturi literare, un intelectual deosebit, care şi-a cunoscut valențele și și-a împlinit vocația în toate domeniile pe care le-a explorat.

Iurie Grecov s-a stins din viață la 19 august 2010.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431-1433
Populația:
803 locuitori

Tuzara este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaci, Tuzara și Seliştea Nouă. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Călărași și la 54 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 803 oameni. Satul Tuzara a fost menționat documentar în anul 1431-1433.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.