Șevelov Victor

Victor Șevelov - scriitor şi om de stat din Moldova.

S-a născut la 25 decembrie 1921 în satul Vozdvijenca raionul Crasnopartizansc regiunea Orienburg. A decedat la 31 ianuarie 1953 în Chişinău. A absolvit şcoala superioară de partid din Mcscova şi a fost repartizat cu traiul la Chişinău unde a fost referentul în aparatul CC PC al Moldovei al Primului secretar CC PC M L.I.Brejnev. După plecarea lui Brejnev din Moldova a fost prim adjunct a ministrului culturii din Moldova A. M. Lazarev, iar cînd au fost inaugurat studioul "Moldova-film" (1957) a devenit directorul acestui atudiou.

Perioada aceasta a fost foarte rodnică pettru cinematografia noastră naţională. Şi V. M. Şevelov a făcut mult pentru prosperarea ei. Numai în 5 ani cît a fost el la conducerea studioului, de cînd aici a începun producerea filmelor artistice (1957-1961) studioul a produs cîteva filme artistice de lung metraj care a adus cinematografia noastră naţională un nivel de standart mondial. Aici a fos£ ecranizată renumita operetă a compozitorului I. Dunaevskii "Sălcîmil alb". Cu un an mai tîrziu după scenariul lui Ion Druţă "Cireşe timpurii" a fost filmată comedia "Cînd omul nu-i la locul lui", jurnaliştii moldoveni O. Pavlovskii şi S. Maldovan au debutat cu scenariul "Tudor Tobultoc" care l-au filmat tinerii regizori, absolvenţii VGIKului M. Calic,B. Rîţarev împreună cu veteranul studioului Olga Uliţcaia. Filmul "Balada haiducească", turnat după scenariul "Todor Tobultoc" la festivalul Unional din Kiev (1959) a fost destinat cu două premiii, Prima pentru imagine (Vadim Derbeniov) şi al 2-etia pentru muzică (David Fedov). Cu scenariul "Armaghedon" au debutat în cinematografia naţională scriitorii moldoveni Gheorghe Meniuc şi Lidia Mişcenco. Pe tema contemporană a mai fost turnate filmele "La marginea oraşului", "Cîntec de leagăn" şi "Insula vulturilor" unde au debutat mai mulţi scenarişti, dar şi actori de la teatru "Luceafărul" V. Zaiciuc, V. Izbeşcuio, I. Ungureanu, E. Malcoci, V. Constantin şi alţii. La diferite facultăţi al VGIKului au fost trimişi la învăţătură zeci de tineri: V. Pascaru, V. Gagiu, V. Ciurea, P. Balan, V. Covrig.

Cinematografia moldovenească se dizvolta cu success din toate punctele de vedere şi tematic, şi stilistică modernă. Anume aceasta a fost pricina de al înlătura de la conducere peV. Şevelov. Cînd a apărut pe ecran filmul "Omul merge după soare" Şevelov a fost învinuit de organele de partid de susţinerea modernismului in cinematografia naţională. El a fost eliberat din funcţia de director, sa îmbolrnăvit grav şi-n doi ani sa stins din viaţă la vîrsta de 42 de ani.

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
988 locuitori

Trifăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca și Trifănești. Localitatea Trifănești este situată la distanța de 19 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 988 de oameni. Satul Trifănești este menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.