Semenovskii Oscar

Oscar Semenovskii - critic literar, membru Uniunii scriitorilor din URSS.

S-a născut la 27 iulie 1926 în or.Balta, atunci capitala RASSM, a decedat în 1979 la 3 octombrie. Copilăria şi adolişcenca a petrecut-o la Odesa. A absolvit facultatea filologică din acest oraş la renumita universitate, doctor, profesor universitar. A fost lector la institutul pedagogic din Cernauţ. La sfîrşitul anilor 70 sa mutat cu traiul în Mol­dova unde un timp a activat în calitate de şef de catedră la institutul pedagogic "Aleco Russo" din Bălți apoi în 1978 a venit la Chişinău unde sa anga­jat colaborator ştiinţific superior la Adademia de ştiinţe a Moldovei.

Calităţile principale ale lui O. Semenovskii totdeauna au fost erudi­ţia covîrşitoare în tot ce crea, dîrzănia şi spiritul analistic în crea­ţia sa. Monografia "Caetul moldovenesc" (1979) a deschis un aspect nou în creaţia lui O. Semenovschii. Într-o altă lucrare "Şi pîine, şi trandafirele" el analizează creaţia scriitorilor contemporani din Moldova, care au venit cu scenariile sale în cinematografia naţională în anii 60-70 secolului XX: Gheorghe Malarciuc, Vlad Beşleagă, Samson Şleahu, Pavel Boţu. "Cartea lui O. Semenovskii, - rezumează academiceanul C. Popovici,- afirmă ideele active dragostei faţă de oameni, ideele bunătăţii" Şi-n aceiaşi vreme patosul cărţii este îndreptat fără nici un compromis contra celor ce se stărue să ea de la societate tot ce se poate şi-n schimb să nu dee acestei nimic, luptă contra sărăciei duhovnicească.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443-1453
Populația:
1187 locuitori

Teliţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Teliţa și Teliţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Anenii Noi și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1187 de oameni. Satul Telița a fost menționat documentar între anii 1443-1453.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.