Semenovskii Oscar

Oscar Semenovskii - critic literar, membru Uniunii scriitorilor din URSS.

S-a născut la 27 iulie 1926 în or.Balta, atunci capitala RASSM, a decedat în 1979 la 3 octombrie. Copilăria şi adolişcenca a petrecut-o la Odesa. A absolvit facultatea filologică din acest oraş la renumita universitate, doctor, profesor universitar. A fost lector la institutul pedagogic din Cernauţ. La sfîrşitul anilor 70 sa mutat cu traiul în Mol­dova unde un timp a activat în calitate de şef de catedră la institutul pedagogic "Aleco Russo" din Bălți apoi în 1978 a venit la Chişinău unde sa anga­jat colaborator ştiinţific superior la Adademia de ştiinţe a Moldovei.

Calităţile principale ale lui O. Semenovskii totdeauna au fost erudi­ţia covîrşitoare în tot ce crea, dîrzănia şi spiritul analistic în crea­ţia sa. Monografia "Caetul moldovenesc" (1979) a deschis un aspect nou în creaţia lui O. Semenovschii. Într-o altă lucrare "Şi pîine, şi trandafirele" el analizează creaţia scriitorilor contemporani din Moldova, care au venit cu scenariile sale în cinematografia naţională în anii 60-70 secolului XX: Gheorghe Malarciuc, Vlad Beşleagă, Samson Şleahu, Pavel Boţu. "Cartea lui O. Semenovskii, - rezumează academiceanul C. Popovici,- afirmă ideele active dragostei faţă de oameni, ideele bunătăţii" Şi-n aceiaşi vreme patosul cărţii este îndreptat fără nici un compromis contra celor ce se stărue să ea de la societate tot ce se poate şi-n schimb să nu dee acestei nimic, luptă contra sărăciei duhovnicească.

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1468 locuitori

Micleşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Micleşti şi Steţcani. Satul este situat la o distanță de 30 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1468 de oameni. Prima mențiune documentară a localității Miclești datează din anul1528.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.