Cabac Nistor

Cabac Nistor (23.11.1913, Culnaia-Veche, azi regiunea Odessa, Ucraina − 1937, Tiraspol). Poet. Absolvent al Şcolii Pedagogice din Balta şi al Institutului Pedagogic de la Tiraspol. Debutează editorial cu volumul de poezii Prima brazdă (1932). Publică versuri în paginile ziarelor şi revistelor: „Comsomolistul Moldovei”, „Scînteia leninistă", „Octombrie". Este victima represaliilor comuniste, fiind executat în 1937. Referindu-se la scriitorii acelei epoci, deci şi la N. Cabac, academicianul M. Cimpoi subliniază că „scrierile lor, aservite slujirii regimului totalitar, au totuşi, meritul de a fi întreţinut în condiţiile infernului proletcultist flacăra, deşi plăpîndă, a latinităţii printr-o limbă săracă, stîngace, dar în multe cazuri vie, curată, mustoasă în sens folcloric”.

Opere:
„Prima brazdă” − Tiraspol, 1932;
„Poezii alese”, Chișinău, 1957;
„Poezii”, Chișinău, 1971;
„Poeţi basarabeni”, antologie îngrijită de Ion Pillat, Bucureşti, 1991.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
106 locuitori

Şumna este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulhac și Şumna. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Rîșcani și la 173 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Șumna a fost menționat documentar în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.