Cabac Nistor

Cabac Nistor (23.11.1913, Culnaia-Veche, azi regiunea Odessa, Ucraina − 1937, Tiraspol). Poet. Absolvent al Şcolii Pedagogice din Balta şi al Institutului Pedagogic de la Tiraspol. Debutează editorial cu volumul de poezii Prima brazdă (1932). Publică versuri în paginile ziarelor şi revistelor: „Comsomolistul Moldovei”, „Scînteia leninistă", „Octombrie". Este victima represaliilor comuniste, fiind executat în 1937. Referindu-se la scriitorii acelei epoci, deci şi la N. Cabac, academicianul M. Cimpoi subliniază că „scrierile lor, aservite slujirii regimului totalitar, au totuşi, meritul de a fi întreţinut în condiţiile infernului proletcultist flacăra, deşi plăpîndă, a latinităţii printr-o limbă săracă, stîngace, dar în multe cazuri vie, curată, mustoasă în sens folcloric”.

Opere:
„Prima brazdă” − Tiraspol, 1932;
„Poezii alese”, Chișinău, 1957;
„Poezii”, Chișinău, 1971;
„Poeţi basarabeni”, antologie îngrijită de Ion Pillat, Bucureşti, 1991.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1800 locuitori

Caragaș este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Slobozia și la 94 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2000, populaţia satului constituia circa 1800 de oameni. Satul Caragaș a fost întemeiat în secolul XVIII.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.