Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Glib Nicolae

S-a născut la 10 mai în anul 1949 în or. Bălți (Moldova). A absolvit Colegiul muzical de muzică „Șt. Neaga” la Chișinău (1967-1971).

În anii 1969-1972 este solist al Orchestrei Ansamblului de dansuri populare „Joc” al Filarmonicii de la Chișinău (în prezent − Filarmonica Națională).

În anii 1972-1985 – solist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii. Din anul 1985 – solist al Orchestrei de muzică populară „Lăutarii” a Filarmonicii Naționale.

În anii 1975-1980 – învață la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău, clasa dirijat coral.

Nicolae Glib a colaborat cu Orchestra de muzică populară „Mugurel”, „Busuioc moldovenesc”. A cîntat alături de Valentina Cojocaru, Leonid Moșanu, Nicolae Botgros, Dumitru Blajinu, Boris Rudenco, Sergiu Cuciuc etc.

A înregistrat la Radio Chișinău multe cîntece populare: „Moldovean ca mine nu-i”, „Băsmăluța”, „Dragă mi-i vara la oi” ș. a.

Lui Nicolae Glib i-au fost conferite următoarele titluri onorifice: Artist Emerit din Republica Moldova (1980), Artist al Poporului din Republica Moldova (1990),  a primit şi distincţia de Stat „Meritul Civic” (1993).

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1571 locuitori

Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.