Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
În R.Moldova au înflorit lanurile de rapiță

În R.Moldova au înflorit lanurile de rapiță

„Grație ploilor generoase din această primăvară, lanurile au înflorit. Acesta este un loc frumos pentru ședințe foto, cu roadă bogată, doar că viitorul fermerilor nu pare a fi luminos”, relatează Victor Gaideec.

Alexandru Oală are în gestiunea sa aproape 1000 de hectare de pămînt din raionul Fălești, 142 dintre care sînt semănate cu rapiță. În fiecare hectar a investit cîte 20 de mii de lei și speră să recolteze pînă la 3,5 tone de rapiță de pe fiecare. Deși majoritatea prețurilor au crescut, acest produs a devenit mai ieftin, transmite nordnews.md.

„Anii precedenți, prețul era de 11-12 lei per kilogram. Toamna trecută am vîndut cu 8 lei, iar în acest an este prognozat un preț de 6 lei”, spune fermierul.

Fermierul s-a plîns premierului Dorin Recean, care a efectuat o vizită de lucru în nordul R. Moldova.

„Еste o rugăminte, trebuia ca plățile de bază să fie amînate măcar pînă-m toamnă. Noi nu vorbim de anulare, ci de amînare. La ale mele 1000 de hectare, plățile de bază sînt de aproape 100 de mii, impozite pentru salarii, fondul social și altele”, a adăugat bărbatul.

Lanurile de rapiță reprezintă și o atracție, în special pentru cei care iubesc să pozeze.

„Foarte frumos. Vin și se fotografiază, care culcat, care în picioare. Primul an am semănat rapiță. Anterior a fost porumb, floarea-soarelui. Vin să pozeze și în lanurile de floarea-soarelui. Lipsește doar un lan cu lavandă pentru diversitate.”

„Desigur că vin să se fotografieze. Arată frumos. Se bucură de viață. Sunt oameni care îngrijesc.”

„A venit la noi o cunoștință din Germania. A spus că avem locuri foarte frumoase în Egorovca și chiar într-un sat mai uitat precum Ciuluc. Acum este frumos peste tot”, spun oamenii.

Alexandru Oală nu este de acord cu cei care spun că rapița sărăcește solul. Dimpotrivă, rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă.

„Dacă înainte vorbeau că rapița absoarbe totul din pămînt. Eu văd rapița ca pe un bun prelucrător la grîu. Are rădăcini adînci și permite circulația aerului altfel”, a menționat fermierul.

Recoltarea rapiței va începe în luna iulie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Făleşti , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443-1453
Populația:
1187 locuitori

Teliţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Teliţa și Teliţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Anenii Noi și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1187 de oameni. Satul Telița a fost menționat documentar între anii 1443-1453.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.