Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 octombrie 2016, 14:15 Muzica jazz views 6739
O biserică din sec. XVII din Căușeni va fi restaurată
12 octombrie 2016, 14:15 Muzica jazz views 6739

O biserică din sec. XVII din Căușeni va fi restaurată

Ministerul Culturii al Republicii Moldova împreună cu Ambasada SUA au lansat proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului" din Căușeni. La eveniment au participat ministrul Culturii Monica Babuc, ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, dar și alte oficialități.

Pentru lucrările de salvgardare și punere în valoare a acestui monument arhitectural de însemnătate națională, Ambasada SUA a oferit un grant în valoare de 150 mii de dolari. Proiectul prevede preconsolidarea și conservarea frescei din interiorul bisericii și consolidarea zidăriei biserici.

Termenul de restaurare este de aproximativ 4 ani și va fi repartizat în mai multe etape. Prima etapă urmează a fi finalizată pînă în toamna anului viitor.

Restaurarea acestei biserici din secolul al XVII-lea face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală (AFCP).

„Este inevitabil de a privi spre viitor, dar consider ca la fel de importat este sa valorificam trecutul si sa înțelegem ce a modelat istoria si societatea Moldovei", a menționat Ambasadorul Pettit la ceremonia de lansare a proiectului la Căușeni.

Lansarea proiectului a făcut parte din programul acțiunilor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

biserica , restaurare , Căușeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
539 locuitori

Buzduganii de Jos este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 539 de oameni. Satul Buzduganii de Jos a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.