|
Problema ecologică de la Strășeni rămîne nesoluționată (Video)
Evacuarea apelor reziduale continuă să fie o problemă îngrijorătoare pentru populația orașului Strășeni, dar și pentru mediul ambiant în ansamblu.
Ecologii au avertizat în repetate rînduri că tronsonul de evacuare a apelor menajere din localitate este complet nefuncțional, ceea ce cauzează scurgerea lor direct pe cîmpuri. În consecință, deșeurile ajung prin rîul Bîc în lacul de acumulare Ghidighici, poluînd mediul ambiant.
Contactată de Noi.md, primarul municipiului Strășeni, Valentian Casian, ne-a comunicat că situația poate fi remediată „doar dacă cei care fac politică vor contribui financiar".
Un proiect tehnic de construcție a unei stații de epurare există deja, doar că pînă în prezent autoritățile locale sînt în căutarea surselor de finanțare. Valentina Casian a precizat că nu poate oferi detalii despre acest proiect pînă cînd nu va fi încheiat un acord cu finanțatorul - Ambasada Cehiei în Moldova.
„Primăria a înaintat o cerere de finanțare Ambasadei Cehiei și avem verbal acceptul unei finanțări, dar este prea devreme să ofer detalii pînă nu vom avea un document oficial. Acum lucrăm și cu partenerii din Slovacia, care finanțează doar amplasarea stației de epurare: urmează să stabilim unde o construim, fie la Roșcani, fie în locul unde se află stația de pompare existentă", a explicat Casian.
Anterior, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" a fost elaborat un studiu de fezabilitate privind construcția apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași. În studiul respectiv este prevăzută și componenta de canalizare, a mai relatat Casian.
Menționăm că stația de colectare a apelor uzate din Strășeni, care leagă stația de pompare locală de sistemul de canalizare din Vatra, nu a fost reparată încă din anii '90, dar experții consideră că aceasta poate fi restaurată într-un timp scurt. Anterior, compania "DAAC Hermes" a donat întreprinderii o pompă, care în prezent este folosită pentru pomparea apelor reziduale.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1646
- Populația:
- 625 locuitori
Tătărăuca Veche este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia Nouă, Tătărăuca Veche, Tătărăuca Nouă și Tolocăneşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 625 de oameni. Satul Tătărăuca Veche a fost menționat documentar în anul 1646.
Comentarii
(0)