|
Alexandru Sainsus: „Salcîmul alb plantat în Moldova comportă riscuri mari”
Salcîmul alb, plantat în masă în Moldova în cadrul Programului Național de Împădurire, poartă riscuri mari și are o contribuție minimă la stabilizarea ecosistemelor.
O astfel de opinie a exprimat reprezentantul platformei Arboretum.live, Alexandru Sainsus, relatează Noi.md.
Potrivit lui, conform observațiilor, 70-80% din tot ce se plantează acum în Moldova este salcîm alb. În percepția multor oameni de știință și a întregului sector public, aceasta este o cultură invazivă, cu riscuri enorme și o contribuție minimă la stabilizarea ecosistemelor, utilizarea căreia trebuie redusă la minimum.
„Viziunea noastră nu este aceeași cu cea a Moldsilva. Silvicultorii consideră salcîmul ca fiind o cultură forestieră pe deplin adaptată. Mai ales în contextul în care este cea mai rapidă sursă de lemn dintre toate cele posibile, necesită eforturi minime de cultivare și întreținere... Împreună cu colegii noștri, noi pregătim o mare campanie de informare privind riscurile salcîmului. Veți vedea materialele acesteia în lunile următoare. Riscurile sînt foarte grave...”, a scris Alexandru Sainsus.
El a menționat că una dintre cele mai acute limitări ale Programului Național de Împădurire este calitatea și cantitatea materialului săditor, inclusiv din această cauză, în primii ani de implementare a programului se plantează masiv salcîm (70-80%), deoarece acest material săditor este cel mai ușor de obținut.
Trebuie remarcat faptul că alți experți menționează că în cadrul Programului național de împădurire este plantat pseudo salcîmul Robinia pseudoacacia. Această cultură este utilizată ca plantă pionier pe terenuri neproductive, rîpe, pante abrupte etc. Sistemul său radicular limitează eroziunea solului. Floarea de salcâm este un bun melifer, este un eventual extract medicinal, cosmetologic.
Poate fi o cultură invazivă pentru că elimină alte culturi, dar este o plantă fixatoare de azot, iar dacă este plantată împreună cu alte specii, îmbogățește solul. Este un copac cu creștere rapidă, rezistent la secetă, cu lemn tare.
În același timp, cel mai periculos este arțarul american (Acer negundo) și este o adevărată problemă în pădurile noastre. Pe el se reproduce fluturele alb american, răspîndindu-se prin milioane de semințe. Lemnul este rău, iar înșiși silvicultorii luptă împotriva acestuia.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1545
- Populația:
- 3363 locuitori
Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.
Comentarii
(0)