08 iunie 2023, 02:23 views 22337
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto |

Tătărăuca Veche, raionul Soroca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1646
Populația:
625 locuitori

Tătărăuca Veche este un sat şi comună din raionul Soroca. Satul are o suprafaţă de circa 1.58 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.90 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia Nouă, Tătărăuca Veche, Tătărăuca Nouă și Tolocăneşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Satul Tătărăuca Veche a fost menționat documentar în anul 1646.

[în sus]Populația

La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 625 de oameni, dintre care 46.24% - bărbaţi și 53.76% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 98.56% - moldoveni, 0.96% - ruşi, 0.48% - alte etnii.

În comuna Tătărăuca Veche au fost înregistrate 873 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.5 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Tătărăuca Veche a fost menționat documentar în anul 1646.

[în sus]Monumente istorice

În apropierea satului Tătărăuca Veche a existat orasul antic Maetonium (La șanțuri), menționat în Geografia lui Ptolomeus, monument arheologic, atestat ca monument de valoare națională și datat cu sec.VII-VI î.Hr;  sec IV-III î.Hr; sec.II î. Hr - sec.I d.Hr.

În satul Tătărăuca Veche  în anul 1888 a fost ridicată din lemn Biserica ,,Sf. Arhanghel Mihail”, care este un monument istoric de valoare națională.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
0 locuitori

Crasnaia Besarabia este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 87 km de Chișinău. Satul Crasnaia Besarabia este în prezent o localitate depopulată. Satul Crasnaia Besarabia a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.