Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 iunie 2017, 17:15 Gospodarul Moldovei views 8174
Festivalul Turistic
05 iunie 2017, 17:15 Gospodarul Moldovei views 8174

Festivalul Turistic "Duminica Mare” în raionul Florești

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Turistic „Duminica Mare" a avut loc ieri în satul Domulgeni, raionul Floreşti. Evenimentul a fost axat pe dezvoltarea și promovarea tradițiilor etnofolclorice și meșteșugărești, precum și celor gastronomice.

Festivalul Turistic „Duminica Mare" este organizat de Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) din Moldova, Primăria Domulgeni și cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, precum și cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova.

În cadrul festivalului au fost amenajate mai multe zone, cu diverse activități printre care Ograda țărănească, Tîrgul meșteșugarilor, precum și o expoziție de covoare basarabene din Florești. Cei pasionați de tradiții, ritualuri și cîntec popular au admirat spectacolul etnofolcloric „Tradiţii de la Paşti pînă la Rusalii", la care au evoluat 15 ansambluri folclorice din raion.

În debutul manifestării, directorul ANTREC, Svetlana Lazăr a menţionat că produsul turistic în R. Moldova se bazează pe tradiții, iar la Domulgeni s-au păstrat tradiții extraordinare. „Este festivalul meșteșugurilor, al gastronomiei, pentru că mezelarii din regiune sînt vestiți în toată țara, aici sînt gospodinele care țin minte cele mai vechi forme și rețete de pîine de ritual și bucate tradiționale", a subliniat sursa citată.

Atracția principală în această zi a fost în inima satului vechi, pe malul rîului Răut. Pe scena festivalului a evoluat formația CATHARSIS, iar iubitorii de dans au avut ocazia să se prindă în joc.

Duminica Mare este considerată cea mai importantă zi de duminică din an. Ea este o sărbătoare închinată vegetației pămîntului, naturii dătătoare de viață. În această zi gospodăriile sînt împodobite cu frunzar, podelele se acoperă cu covoare de iarbă, corovatic, pelin și alte plante mirositoare de cîmp.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
4515 locuitori

Fîrlădeni este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Fîrlădeni și Fîrlădenii Noi. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 58 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 4515 oameni. Satul Fîrlădeni a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.