Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 noiembrie 2021, 14:00 views 2918
Cetatea Bender (Tighina) va fi restaurată
26 noiembrie 2021, 14:00 views 2918

Cetatea Bender (Tighina) va fi restaurată

Au început lucrările de restaurare și conservare a Cetății Bender (Tighina). Costul total al lucrărilor este de peste 1,4 milioane de euro.

Cetatea Bender (Tighina), obiectiv istoric din secolul al XV-lea de importanță strategică, intră astfel în prima etapă a lucrărilor de restaurare. Acestea vor fi efectuate în conformitate cu standardele și practicile internaționale.

Pe parcursul anului 2019 au fost făcute lucrări de conservare în regim de urgență, și anume îngrădirile pietonale la cărările de patrulare a cetăților citadelei, defrișarea vegetației (copaci, arbuști) de pe bastionul dintre citadelă și cetatea de jos, măsuri de protecție a Turnului de apă și îngrădirea pietonală a cetății de jos.

În vara anului 2020 a fost efectuată o expertiză tehnică detaliată, în baza căreia a fost elaborat proiectul pentru lucrările de restaurare și conservare din prima etapă.

Lucrările din etapa întâi, care se vor desfășura până în iunie 2023, presupun: consolidarea tuturor zonelor/elementelor de construcție sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos; conservarea completă a zidului din partea de Est a Cetății Tighina (Bender), acesta fiind și zidul care este într-o stare critică; etc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

reparatie , cetate , Bender

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
464 locuitori

Ţipordei este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Jos, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 464 de oameni. Satul Țipordei a fost menționat documentar în anul 1810.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.