|
Așteptările locuitorilor sectorului Ciocana
Portalul Noi.md a lansat o nouă serie de materiale în cadrul proiectului "Așteptările locuitorilor capitalei", lansat în anul 2020.
Atunci, redacția Noi.md a publicat o serie de materiale ample, care au reflectat problemele fiecărui sector al capitalei, precum și sugestiile populației pentru îmbunătățirea situației.
În acest timp, multe dintre problemele capitalei Moldovei, exprimate de cetățeni atunci, au fost rezolvate de autoritățile locale, lucru pe care îl putem vedea în realitate. Au fost reparate multe drumuri, trotuare, pasaje subterane, au fost restaurate și modernizate numeroase parcuri, havuzuri, au fost construite terenuri de joacă și sportive, au fost amenajate parcuri și alte teritorii etc.
Însă o serie de probleme a rămas nerezolvate, la care s-au adăugat altele noi care trebuie soluționate.
Deosebit de grave sînt problemele cu privire la clădirile nefinisate, așa-numitele "clădiri abandonate", atunci cînd agentul economic oprește construcția, iar clădirea capătă un aspect deplorabil, în ea se acumulează gunoaie și se adună persoane fără adăpost.
Locuitorii așteaptă ca autoritățile municipale să întreprindă, așa cum au promis anterior, acțiuni active pentru soluționarea acestora, inclusiv prin elaborarea unor modificări legislative care să permită luarea unor măsuri împotriva proprietarilor clădirilor nefinisate de pe teritoriul municipiului
Chișinău, care nu fac nimic în legătură cu construcția clădirilor nefinisate sau abandonate de mai bine de trei ani.
Actuale rămîn și problemele ce țin de repararea drumurilor din curți, crearea unor noi parcări, amenajarea parcurilor etc.
Cetățenii ar dori să vadă rezultate cît mai repede și mai tangibile în aceste și alte domenii deja în viitorul apropiat.
În acest sens, portalul Noi.md a realizat un sondaj în rîndul cititorilor săi pentru a identifica cele mai stringente probleme ale locuitorilor fiecărui sector al capitalei.
De data aceasta vom vorbi și vom contura așteptările locuitorilor din sectorul Ciocana al capitalei.
Locuitorii din sectorul Ciocana sînt îngrijorați de lipsa unui drum pietonal între școala nr. 71 și liceul "Gaudeamus". Părinții îndeamnă autoritățile să rezolve cît mai curînd posibil această problemă pentru a nu pune în pericol viața copiilor. Locuitorii sectorului cer autorităților să instaleze semafoare pe bulevardul Mircea cel Bătrîn în apropierea pieței și pe strada Ginta Latină pentru a evita accidentele.
De asemenea, cetățenii cer autorităților să amenajeze stadionul școlii nr. 71 și să deschidă noi grădinițe și școli în sectorul Ciocana, deoarece din cauza extinderii cartierului, populația simte o insuficiență a instituțiilor de învățămînt, în special locuitorii de pe străzile Ion Dumeniuc și Igor Vieru.
Locuitorii se plîng, de asemenea, că le este foarte incomod să ajungă la complexul "Arena Chișinău" și își doresc mai multe unități de transport.
Locuitorii sectorului Ciocana mai atrag atenția asupra necesității reparației drumurilor publice din sectorul privat. De asemenea, ei consideră că ar trebui restabilit scuarul panoramic din strada Maria Drăgan, deoarece este unul dintre locurile preferate ale cetățenilor și o carte de vizită a sectorului.
O altă solicitare a locuitorilor sectorului se referă la ambuteiajele permanente din fața intrării în supermarketul de pe adresa Mircea cel Bătrîn 2, unde nu este preconizat un acces spre magazin și se creează ambuteiaje mari. Totodată, oamenii solicită organizarea unui drum pietonal din partea bulevardului Mircea cel Batrîn 4 și se interesează de legalitatea indicatoarelor instalate la această adresă (indicatorul de la capătul Energobank și cel de la capătul La Mămuca).
De asemenea, oamenii din sectorul Ciocana își doresc implementarea proiectului de lărgire a bulevardului Mircea cel Bătrîn pînă la strada Bucovina și extinderea liniei de troleibuz în această regiune.
Locuitorii de la Ciocana sînt îngrijorați și de soarta clădirii abandonate de pe strada Milescu Spătaru. Acum aceasta va fi demolată, iar în viitor acolo se planifică construirea unui centru medical multifuncțional.
Acute rămîn și problemele privind repararea drumurilor din curți și amenajarea parcărilor, probleme specifice tuturor sectoarelor.
În acest context, cetățenii așteaptă ca autoritățile să prezinte un plan detaliat cu termene concrete pentru rezolvarea acestora și altor probleme urgente. Portalul Noi.md a solicitat deja comentariile autorităților locale pe marginea acestui subiect și va publica răspunsurile imediat ce le va primi.
Redacția Noi.md vă îndeamnă să semnalați și alte probleme ale sectorului scriindu-ne la adresa redacție info@noi.md
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1906
- Populația:
- 1312 locuitori
Bălţata este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Bălţata de Sus, Bălţata, Sagaidacul de Sus şi Sagaidac. Satul este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Criuleni şi la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituie 1312 oameni. Satul Bălţata a fost întemeiat între anii 1906–1910.
Comentarii
(0)