|
Circul din Chișinău își aprinde luminile
Circul Chișinău își aprinde luminile - acesta este titlul unui scurtmetraj produs de studioul cinematografic "Moldova-Film" în 1982 și dedicat primului spectacol al proaspăt construitului Circ Chișinău, care a avut loc la 25 aprilie 1982.
După cum notează autorii, în anul aniversării a 60 de ani de la crearea URSS, la Chișinău a fost deschis un circ. Autorii acestui proiect unic sînt arhitecții moldoveni Semion Shoikhet și Alla Chirincenko.
Sub amfiteatrul cu o capacitate de 1900 de spectatori, au fost amplasate echipamente sofisticate care permit circului să se transforme cu ușurință într-un cinematograf sau într-o sală de concerte.
Directorului Circului din Chișinău, Alexandru Sirenin, i-a fost înmînată o cheie simbolică. Primul concert festiv a fost o adevărată plăcere pentru iubitorii acestei arte veșnic tinere.
"La mulți ani, circule! Mult noroc creator să ai!" - au notat autorii filmului.
După cum s-a relatat anterior, clădirea Circului de Stat din Chișinău nu a fost doar unul dintre cele mai renumite obiective turistice ale capitalei moldovenești. Circul din Chișinău a fost recunoscut drept cel mai bun circ din fosta URSS din punct de vedere al confortului și frumuseții, fiind inclus și în lista celor mai bune structuri arhitecturale din Europa din a doua jumătate a secolului XX.
Circul din Chișinău este una dintre clădirile reprezentative pentru capitala Republicii Moldova. Are cea mai mare sală de spectacole din Moldova, realizată sub forma unui amfiteatru, proiectată pentru 1900 de locuri, iar diametrul arenei este de 13 metri. Circul a găzduit concerte și spectacole ale artiștilor locali și străini (din Belarus, China, Germania, Rusia, Ucraina și alte țări).
Monumentul arhitectural, atît de iubit de locuitorii capitalei, a rămas în paragină practic din 2004, cînd sala mare a circului a fost închisă pentru renovare, o inițiativă care nu a mai fost finalizată. În același timp, după o pauză de 10 ani, circul și-a redeschis porțile la 30 mai 2014, cînd arena mică a Circului Chișinău a fost inaugurată oficial după o renovare majoră. Sala mică are 300 de locuri, iar arena are un diametru de 9,51 metri.
În mai 2022, Parlamentul Republicii Moldova a decis să includă clădirea Circului Chișinău în Registrul monumentelor. Speranța renașterii Circului din Chișinău este legată de Programul Uniunii Europene "Sprijin pentru măsuri de consolidare a încrederii", implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare - PNUD (PNUD-Moldova).
De asemenea, arhitecții italieni au elaborat un proiect de restaurare a arenei centrale, ținînd cont de necesitatea de a păstra unicitatea aspectului arhitectural și de a completa multifuncționalitatea acesteia. Astfel, clădirea circului va deveni nu doar un loc pentru spectacole de circ, ci și o sală de concerte și un spațiu pentru evenimente culturale.
Clădirea circului din Chișinău se află în prezent în proces de conservare. Uniunea Europeană, în cadrul programului "Măsuri de consolidare a încrederii", a alocat peste 1,8 milioane de euro pentru revizia acoperișului, restaurarea cupolei arenei și înlocuirea completă a ferestrelor clădirii, pentru a proteja clădirea de efectele negative ale condițiilor climatice.
Costul estimativ al tuturor lucrărilor de conservare pentru întregul complex este estimat în prezent la peste 11 milioane de euro.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1906
- Populația:
- 1312 locuitori
Bălţata este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Bălţata de Sus, Bălţata, Sagaidacul de Sus şi Sagaidac. Satul este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Criuleni şi la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituie 1312 oameni. Satul Bălţata a fost întemeiat între anii 1906–1910.
Comentarii
(0)