Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 noiembrie 2021, 12:30 views 2442
Chişinăul vrea să fie Capitală Europeană de Tineret în 2024
17 noiembrie 2021, 12:30 views 2442

Chişinăul vrea să fie Capitală Europeană de Tineret în 2024

Chişinăul vrea să fie Capitală Europeană de Tineret în 2024. O echipă condusă de primarul general a plecat astăzi la Bruxelles şi are misiunea de a convinge un juriu format din experţi europeni, că oraşul de pe Bîc este demn de acest titlu.

Pe 17 şi 18 noiembrie, la Bruxelles se desfăşoară ultima etapă a concursului - Capitala Europeană a Tineretului pentru 2024. Oraşul Chişinăul luptă pentru acest titlu alături de alte trei oraşe - Ghent din Belgia, Lviv din Ucraina şi Veszprém din Ungaria. Pregătirele pentru finală au durat cîteva luni. Delegaţia de la Chişinău este gata să prezinte dosarului în faţa echipei de experţi internaţionali, transmite Tvr Moldova.

PETRU GRECU, director, Centrul Municipal de Tineret: „Noi să prezentăm în detaliu ce urmează să facem pentru tineri, care este disponibilitatea şi ce poate oferi oraşul Chişinău penntru tineri. Am luat în calcul şi partea de infrastructură că să putem primi oaspeţii, ce pot vedea în Chişinău aceşti tineri. Parcul Valea Morilor, centre culturale, universităţi tot ce avem prin parteneriate”.

Dacă juriul va decide că oraşul Chişinău este cu adevărat un promotor al valorilor europene şi este gata să implemeteze un program ambiţios pentru un public internaţional, atunci anul 2024 poate deveni unul de neuitat pentru locuitorii oraşului. Vor fi organizate zeci de evenimente şi vor fi deschise noi oportunităţi pentru tînăra generaţie.

PETRU GRECU, director, Centrul municipal de Tineret: „Diferite festivaluri activităţi în aer liber, work ship-uri, experienţa cu alte alţi tineri, diferite evenimente care vin să dezvolte tinerii. Urmează ca bugetul pentru componenta de tineret să crească”.

Unul dintre autorii acestei iniţiative care a participat la întocmirea dosarului, este cel mai tînăr consilier municipal de la primăria Chişinău.

DUMITRU IVANOV, consilier, fracţiunea PAS, CMC: „Astăzi mă aflu în oraşul Lviv, avem o vizită de lucru şi care din pură coicidenţa este unul din cuncurenţii noştri. E un titlu pentru care Chişinăul luptă demult asta e a treia încercarcare de obţine titlu de capitală europeană. O să fie o luptă dură dar eu sînt sigur că împreună cu colegii o să cîştigăm acest titlu".

Locuitorii Chişinăului au păreri împărţite despre cum este pregătit oraşul pentru un asemenea eveniment.

„Eu plimbîndu-mă prin centru văd foarte frumoase locaţii, foarte frumoase case că dacă ar fi restaurate ar arata foarte bine. Aici cred că mai avem de lucrat fiecare dintre noi. Ce e de păstrat, să luam şi de aceaşi curăţenie. Biletele cînd ieşim din transport să le aruncăm la urnă, de la lucruri mici. Aici în Moldova e bine doar cu paharul de vin, sărbători de acestea alcoolice, că e mai ieften. Arhitectura, in frastructura, vedeţi şi DVS. Asta este diferenţa între Europa şi Chişinău”.

Programul Capitală Europeană de Tineret este un concurs anual, organizat de Forumul European de Tineret şi este menit să încurajeze implementarea proiectelor de dezvoltare la nivel local. Chişinăul a mai participat la concurs pentru obţinerea titlului de capitală europeană în 2021. Juriul a decis că pentru un astfel de proiect este nevoie de un sprijin mai clar din partea autorităţilor. În acest an, oraşul Klaipėda din Lituania, poartă acest titlu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , tineret , capitala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
3341 locuitori

Sîngereii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mărineşti și Sîngereii Noi. Satul Sîngereii Noi se află la distanța de 17 km de orașul Sîngerei și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 3341 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.