|
Vasile Chirtoca: "Noi susținem toate proiectele care sînt în interesul orașului și al oamenilor"
Comisia pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău nu are astăzi nici un dosar neexaminat. Membrii comisiei fac tot posibilul pentru a se asigura că proiectul, care răspunde simultan intereselor beneficiarului, orașului și poporului, a primit o concluzie pozitivă.
Despre acest lucru a declarat președintele Comisiei, Vasile Chirtoca, vorbind în cadrul ședinței în format extins privind situația din domeniul construcțiilor din Chișinău. La ședință au participat reprezentanți ai instituțiilor de reglementare în construcții, dezvoltatori imobiliari, arhitecți, experți în domeniu, precum și reprezentanți ai partidelor politice și ai sectorului asociativ, transmite Noi.md.
Vasile Chirtoca a explicat că, după ce în Comisia pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău se adună 20-30 de cazuri, este convocată imediat o ședința, la care sunt examinate toate aceste proiecte.
"Noi facem tot posibilul pentru a ne asigura că un proiect care răspunde, în același timp, intereselor beneficiarului, orașului, oamenilor, primește o concluzie pozitivă. Dar aici intervine un moment interesant. Imediat apar cei care încep să vorbească despre interese. Că aici ar fi interesele unuia, aici ale altuia... De exemplu, Plan zonal de dezvoltare urbană de pe strada Burebista. Am văzut acest proiect în comisie și nu am găsit în el nimic care să nu corespundă intereselor municipalității. Da, am încărcat dezvoltatorul și cu reabilitarea a două scuaruri, construcția unei treceri pietonale peste strada Grădina Botanică și alte puncte legate de infrastructura socială. Dar proiectul este bun!", a declarat președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău.
Potrivit acestuia, după ce Comisia examinează problema, aceasta este transmisă Consiliului Municipal. "Și noi, cel puțin majoritatea, fracțiunea din care fac parte, facem tot posibilul ca aceste proiecte să primească o concluzie pozitivă, în ciuda discuțiilor despre interese", a spus consilierul municipal.
Vasile Chirtoca i-a întrebat pe cei care cred că proiectul lor corespunde cu adevărat tuturor criteriilor, iar cineva din Primăria capitalei întârzie, îl încetinește, să semnaleze despre asta.
"Contactați-ne și pe noi, scrieți în Consiliului Municipal! Vom face tot posibilul pentru a-i încuraja pe colegii noștri să respecte legea", a subliniat el.
Președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău a atras atenția asupra cerințelor formulate în comisie pentru documentele prezentate spre examinare.
"În primul rînd, trebuie să țineți cont de o serie de cerințe cărora ar trebui să corespundă viitorul dvs. proiect, în special complexitatea, asamblarea și zonarea. Complexitatea - viitorul proiect ar trebui să rezolve o soluție cuprinzătoare a tuturor problemelor de pe teritoriul pe care este planificată construcția, inclusiv din punct de vedere al transportului și al infrastructurii sociale. Ansamblul - arhitectura trebuie să se încadreze în peisajul urban. Zonarea – și acesta esate un punct foarte important. Nu trebuie să cumpărați un teren pentru construcția unor clădiri înalte, unde există clădiri private cu una-două-trei etaje în apropiere. Nu faceți aceste și alte greșeli", a spus Vasile Chirtoca.
El a sfătuit proprietarii de terenuri să atragă designeri buni și să nu economisească bani pe proiectare.
"Acesta este cel mai important aspect, pentru că acesta este singurul lucru de care se pot agăța la primărie. În ciuda schimbărilor din Primărie, a schimbării conducerii și a conducerii de vîrf, nivelul mediu și inferior al Primăriei municipiului Chișinău a rămas același și este foarte greu cu eu. Singura opțiune este de a nu oferi acestor oameni posibilitatea de a se agăța de ceva", a subliniat Vasile Chirtoca. În același timp, el a îndemnat ca în caz de posibile întîrzieri și probleme să fie implicați toți avocații și să fie solicitată respectarea strictă a termenelor de revizuire a documentelor.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 2204 locuitori
Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.
Comentarii
(0)